Μια εβδομάδα έμεινε πριν οι πολίτες της ΠΓΔΜ κατέβουν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ερώτημα που έχει θέσει η κυβέρνησή τους,  το εάν δηλαδή θα αποδεχτούν την είσοδο της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνώντας ταυτόχρονα με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας κι αποδοχής του όρου “Βόρεια Μακεδονία”. Την ίδια στιγμή, δεν έχει προηγούμενο η στήριξη της Δύσης στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στην προσπάθεια που κάνει ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός να αποσπάσει το «ναι» των συμπολιτών του στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Το μπαράζ επισκέψεων Αμερικανών, Γερμανών, Νατοϊκών κι ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, με εμφανή στόχο την προσπάθεια πειθούς των κατοίκων της ΠΓΔΜ, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην συμφωνία των Πρεσπών.

Η παρουσία των δυτικών αξιωματούχων σκοπό έχει να υπενθυμίσει στους πολίτες της πΓΔΜ τα οφέλη της ένταξής τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να διασφαλίσει ότι θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 30ηςΣεπτεμβρίου. Στοιχεία των δημοσκοπήσεων πάντως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν μια διστακτικότητα μαζικής συμμετοχής στην κάλπη της μεθεπόμενης Κυριακής, παρά την στάση του αντιπολιτευόμενου VMRO για «ψήφο κατά συνείδηση». Το στοίχημα για το Ζόραν Ζάεφ αφορά αρχικά στην συμμετοχή, που πρέπει να υπερβεί το 50% για να παράξει και πολιτικά αποτελέσματα. Μπορεί ο στόχος να ακούγεται βατός – δεν είναι πάντως, καθότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι αγγίζουν τα 1,8 εκατομμύρια, με ένα κύμα μετανάστευσης να έχει πάντως επηρεάσει προς τα κάτω τα νούμερα των πολιτών που ζουν στη χώρα κατά μισό εκατομμύριο. Το κρίσιμο νούμερο που καλείται να προσέλθει στις κάλπες είναι 900,000 και ο αγώνας της κυβέρνησης Ζάεφ αφορά στο να υπερβεί κατ’αρχάς αυτόν τον αριθμό. Και μπορεί τυπικά το δημοψήφισμα να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, μια καθαρή νίκη πάντως του «ναι» θα λύσει τα χέρια του Ζόραν Ζάεφ ενόψει συνταγματικών αλλαγών που είναι το δυσκολότερο βήμα στην όλη διαδικασία.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η ηγεσία του VMRO έκανε δεύτερη “κωλοτούμπα” στον ίδιο μήνα και μετά την “ψήφο κατά συνείδηση” που ζήτησε από τους πολίτες, ο Πρόεδρος του κόμματος, δεσμεύτηκε δημοσίως ότι εάν η συμφωνία εγκριθεί στο δημοψήφισμα, τότε το κόμμα του θα υπερψηφίσει την -απαραίτητη και προβλεπόμενη- συνταγματική αναθεώρηση. Είναι σαφές ότι έντονες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Γερμανία, Αυστρία) έχουν αποτέλεσμα και αρκετοί βουλευτές του VMRO αναμένεται να ψηφίσουν θετικά εφόσον το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα κατοχυρώσει το “ναι”. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι το VMRO βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, αφού τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έχει παραμείνει σιωπηλός, ενώ τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Την ώρα πάντως που η Δύση παίζει τα ρέστα της για την επιτυχή έκβαση του δημοψήφισματος, Αμερικανοί κι ευρωπαίοι εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα ρωσικών παρεμβάσεων, σενάριο που πάντως διέψευσε ο Ζόραν Ζάεφ μέσα στην εβδομάδα. “Δεν έχω κανένα στοιχείο- ένδειξη για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα),” είπε ο Ζόραν Ζάεφ. “Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της "Μακεδονίας" και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”. Τόσο πάντως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχαν μιλήσει για προσπάθειες επιρροής της Μόσχας, ενώ χθεσινό δημοσίευμα του politico περιγράφει την ρωσική πρεσβεία των Σκοπίων ως «φωλιά κατασκόπων», η τρίτη και μικρότερη κορυφή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια.