Η επικράτηση του Ζόραν Ζάεφ στην ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς πολιτικών γεγονότων στη γειτονική χώρα, αρχής γενομένης από την Προεδρική εκλογή τον ερχόμενο Μάιο, που θεωρητικά θα μπορούσε να συνδυαστεί και με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό το σενάριο δεν το απέκλεισε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, αφού απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, η απάντησή του ήταν πως εξετάζει σοβαρά το αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κοινωνία κανένα ίχνος άρνησης ή εκβιασμού”.

Στη γειτονική χώρα η θητεία του Προέδρου Ιβάνοφ λήγει το Μάιο του 2019 και ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής, αφού σε τέσσερις μήνες λήγει η δεύτερη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Και μπορεί ο Πρόεδρος στη γειτονική χώρα να έχει λίγο-πολύ τις ίδιες συνταγματικές εξουσίες με τον δικό μας, η διαφορά όμως έγκειται στο ότι στην γειτονική χώρα, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό και όχι από τη βουλή. Αυτό σημαίνει πως τα κόμματα υποδεικνύουν υποψηφίους και έχουν αποφασιστική σημασία και επιρροή στους ψηφοφόρους τους.

Όλα αυτά πάντως δεν θα πραγματοποιηθούν πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Αθήνα και την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί ο Ζαέφ θα επιδιώξει να πάει σε εκλογές με προίκα την συμφωνία και το ξεμπλοκάρισμα της ΝΑΤΟϊκής προοπτικής για τη γειτονική χώρα, αλλά και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση το φετεινό καλοκαίρι. Συν τοις άλλοις, η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, ο πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι είναι υπόδικος και έχει διαφύγει στην Ουγγαρία και ο ηγέτης του VMRO μοιάζει ανίσχυρος τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και τα κόμματα της Αλβανικής μειονότητας δείχνουν ικανοποιημένα από την ευρωατλαντική προοπτική, ενώ δείχνουν ικανοποιημένα από το συμβιβασμό με την Αθήνα και προσβλέπουν εκ νέου σε μια μετεκλογική συνεργασία.

Το παζάρι πάντως με τους Αλβανούς βουλευτές αποδείχτηκε σκληρό, στην προσπάθεια του Ζάεφ να εξασφαλίσει τις 80 θετικές ψήφους για να περάσει τη συμφωνία. Λίγες ώρες πριν την τελική ψηφοφορία ο ηγέτης του κόμματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, ζητούσε από τον Πρωθυπουργό μια αλλαγή στην τροπολογία που αφορούσε την ιθαγένεια των πολιτών από Μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας και να προστεθεί η Αλβανική. Κάτι τέτοιο όμως έβρισκε την κατηγορηματική αντίθεση των προερχόμενων από το VMRO οκτώ ανταρτών-βουλευτών που δεν θα υπερψήφιζαν τις συνταγματικές αλλαγές. Τελικά η συμβιβαστική λύση βρέθηκε, με μια νέα τροπολογία όπου ουσιαστικά οι πολίτες Αλβανικής προέλευσης θα αναγράφουν στα έγγραφα ταυτοπροσωπίας και στην αλβανική γλώσσα την υπηκόοτητά τους, όπως και στην κυριλλική και την αγγλική. Το ίδιο συμφωνήθηκε και στην τροπολογία για τη Διασπορά, όπου πλέον αναφέρεται πως το κράτος θα μεριμνά για τους κατοίκους εκτός συνόρων του “Μακεδονικού λαού, του αλβανικού λαού κοκ”. Η Αθήνα δεν φαίνεται να προέβαλλε αντιρρήσεις στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κυρίως λόγω της αγωνίας να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην ψηφοφορία, λίγες μόνο ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Πλέον η “καυτή πατάτα” της συμφωνίας περνά στην πλευρά της Αθήνας, με τον Ζόραν Ζάεφ να απευθύνει έκκληση στους έλληνες βουλευτές να την υπερψηφίσουν, καθώς εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, δεν πρόκειται να ισχύσουν. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες βουλευτές θα αναγνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο τους σε αυτή την ιστορική στιγμή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία και θα είναι η πρώη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι μαζί με τους φίλους μας τους Ελληνες αφήνουμε πίσω την απομόνωση και τις παρεξηγήσεις επισφραγίζοντας την ιστορική συμφωνία.