Το ταξίδι της Φώφης Γεννηματά στη Μαδρίτη, που ακολούθησε αυτό του Βερολίνου και οι συναντήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι η απάντηση της Φώφης Γεννηματά στην προσπάθεια λεηλασίας του χώρου που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η προοπτική απώλειας της εξουσίας για τον Αλέξη Τσίπρα, του στοιχίζει και στην προσπάθειά του να αναδειχθεί ως κεντρικός εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Πρωθυπουργός να εμφανιστεί ως βασικός συνομιλητής των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στην χώρα μας.

Σε κάθε τους επαφή στην Ευρώπη, οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, επιδιώκουν να αναδείξουν την σημαντική απόσταση που χωρίζει τον ΣυΡιζΑ από τις αξίες και τις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προτάσσουν την συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος με στελέχη της των ΑΝΕΛ, τις παρέμβασης στην δικαιοσύνη, το λαϊκισμό, αλλά και τα πολιτικά αλισβερίσια που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα με μεμονωμένα στελέχη της κεντροαριστεράς, ως δείγματα πολιτικού αμοραλισμού αλλά και “ευκαιριακής” σύγκλισης με τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. 

Η προσπάθεια λεηλασίας του χώρου από τον ΣυΡιζΑ θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα με την εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη, (πρόσωπο που φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος με τον ΣυΡιζΑ στην ευρωβουλή), όπου θα δώσει το παρών ο Πρωθυπουργός και θα συμμετάσχει ο προσωρινός Πρόεδρος των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν. Παρά τα όσα διακινήθηκαν τις τελευταίες μέρες, στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δώσουν το παρόν, ενώ την παρουσία του απέκλεισε σε αυστηρό ύφος - μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε - και ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Έμπειρα στελέχη της Χαρίλαου Τρικούπη παρατηρούν ότι η βασική προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να διαμορφώσει ένα επικοινωνιακό κλίμα διεμβολισμού του χώρου, στοχεύοντας κυρίως αναποφάσιστους και βεβαίως την κυρία δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Αναγνωρίζουν δε ότι η βασική μάχη που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις επόμενες εκλογές, δεν αφορά την πρώτη θέση, αλλά την οριστική επικράτηση στον προοδευτικό χώρο, ως κύριος εκφραστής του «αντι-δεξιού» μετώπου.

Αυτό που υποστηρίζουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι η προσπάθεια αυτή πέφτει τελικά στο κενό, αφού η επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης, όπως αποτυπώνεται σε εκδηλώσεις αλλά και σε συνδικαλιστικές δράσεις, είναι εμφανής. Στο παιχνίδι των συμβολισμών δε, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα κατεβάσει το ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, να καταγράψουν θετικά αποτελέσματα και να κερδίσουν τους υποψήφιους του ΣυΡιζΑ σε εμβληματικούς δήμους, όπως αυτούς της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι οι επόμενες 100 μέρες μέχρι τις εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για να καταφέρουν να επανασυσπειρώσουν ένα μεγάλο κομμάτι της παραταξιακής βάσης. Μετά την μίνι περιοδεία στην Ευρώπη, το βάρος για την κυρία Γεννηματά θα δοθεί στο εσωτερικό, με περιοδείες και ομιλίες.

Η αρχή θα γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου η κυρία Γεννηματά θα στηρίξει την υποψηφιότητά του Σπύρου Βούγια για το Δήμο, ενώ θα συναντηθεί και με τη διοίκηση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου καθώς και με παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενώ στις αρχές Μαρτίου, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη.