Οι καταγγελίες Μανιαδάκη σχετικά με πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε προκειμένου να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis και τα πυρά της αντιπολίτευσης βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση. Από τη μία πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου απαντά στους δικαστές και τους εγκαλεί ευθέως για πολιτικά παιχνίδια - παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση υπέρ του Παύλου Πολάκη και όσα καταλογίζει ο ίδιος προσωπικά στους δικαστικούς λειτουργούς, με το δικό του γλαφυρό τρόπο - κι από την άλλη το επιχείρημα της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο του Νίκου Μανιαδάκη είναι πως απετράπη η διαφυγή του στο εξωτερικό, συνεπώς δεν πρόκειται για αξιόπιστο μάρτυρα.

Αυτό επισημαίνεται και στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Μαξίμου, ως απάντηση στη ΝΔ, όπου επιχειρείται η σύνδεση της υπόθεσης Μανιαδάκη με τη φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου της Siemens στο εξωτερικό (σ.σ.: επί διακυβέρνησης Καραμανλή, το 2008). Στην ίδια ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου συστήνεται ψυχραιμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο λέγεται επίσης με προφανή ειρωνεία πως «έχει πολλά νεύρα [...] ίσως γιατί κάτι ξέρει για την υπόθεση (Novartis), ίσως και όχι».

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ουδόλως συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για φιάσκο στην υπόθεση, καθώς εκκρεμεί, όπως λένε, η δικαστική έρευνα και η ολοκλήρωσή της. Αντιθέτως, μέσω κύκλων του, ο ΣΥΡΙΖΑ - κι όχι το Μαξίμου - θέτει έξι ερωτήματα με επιθετικό τρόπο στη ΝΔ. Με αυτά τα ερωτήματα, από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν πως ο κ. Μανιαδάκης διατέλεσε σύμβουλος των υπουργών Υγείας των κυβερνήσεων της ΝΔ και διερωτώνται με ποιους άλλους υπουργούς των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία. Εάν ενεργούσε, επίσης, ως μεσάζων της Novartis προς την κυβέρνηση (ή και αντίστροφα) για την τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων. Ακόμη, για ποιο λόγο η ΝΔ υιοθετεί τις καταγγελίες του και για ποιο λόγο αρνείται να τον παρουσιάσει ως φυγά, ο οποίος συνελήφθη πριν αποδράσει στο εξωτερικό. Αλλά και για ποιο λόγο τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ θεωρούν τις ερωτήσεις των εισαγγελικών λειτουργών για τη διερεύνηση της υπόθεσης ως άσκηση πίεσης σε βάρος του μάρτυρα.

«Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση», καταλήγουν οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνοντας το γενικότερο κλίμα που υπάρχει και στο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση, άλλωστε, υπήρξε ενόχληση από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τα λεγόμενα σ' αυτήν περί θεσμικής εκτροπής εκ μέρους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στην απάντησή του ο κ. Καλογήρου να υπονοεί ακόμη και διασύνδεση της Ένωσης με τη ΝΔ για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.