Στο αφήγημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2019, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από την πλευρά του κοστολόγησε τη δέσμη των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του προσπάθησε να απαντήσει στο «πως θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις ώστε τα παιδιά μας να έχουν μεγαλύτερη ευημερία από τους γονείς τους». Στη βάση αυτή υπογράμμισε πως η μεσαία τάξη έχει απολέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος της διεθνώς.

«Η μεσαία τάξη χτυπιέται παντού και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», τόνισε. Στη βάση αυτή σημείωσε πως αν και το αφήγημα της ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη, ωστόσο αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία.

Ο υπουργός τόνισε πως το ζητούμενο είναι να μην αναμένεται πρώτα να έλθει η ανάπτυξη και ύστερα να μοιραστεί το αποτέλεσμα της. «Θα βρούμε μια ισορροπία ή θα ξαναπούμε από την αρχή θα αυξηθεί η πίτα  και μετά; Για εμάς ανάπτυξη χωρίς σχολικά γεύματα, χωρίς επιδόματα,  χωρίς την κοινωνία μαζί δεν υπάρχει», είπε.

Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε πως η κυβέρνηση διασφάλισε ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας, ώστε η χώρα να πορευθεί με ασφάλεια. Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ που υποστήριξε πως το ΔΝΤ έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η παραδοχή αυτή έγινε διότι είχαν προσυμφωνηθεί οι ρυθμοί ανάπτυξης. «Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν συμφωνούνται», τόνισε.

Ο ίδιος απέρριψε και την κριτική πως το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΖΙΑ κόστισε στην Ελλάδα 80, 100 ή 200 δισ. ευρώ όπως έχουν πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν είναι σοβαρό να συγκρίνουμε προβλέψεις. Για αυτό δεν έχω απαντήσει στον Ρέγκλινγκ και δεν έχω απαντήσει και στον Στουρνάρα», ανέφερε σχετικά.

Ο ίδιος επέκρινε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. «Αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε για την λιτότητα, δεν έχουν καταφέρει  ούτε ένα δημοσιονομικό στόχο να πετύχουν», είπε χαρακτηριστικά.