Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να χωρίσουν τους δρόμους τους Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θεωρητικά αφήνει ως χαμένο τον μέχρι χθες υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; 

Με μια δεύτερη ανάγνωση, το γεγονός ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος διατηρεί την κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού δεν προτίθεται να διαγράψει τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι, μαρτυρά ότι το διαζύγιο είναι μάλλον «βελούδινο» και η σχέση win-win: και ο κ. Τσίπρας παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει και ο κ. Καμμένος διατηρεί τα κεκτημένα ως αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εάν οι ΑΝΕΛ έμεναν με λιγότερους από πέντε βουλευτές, δεν θα είχαν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Καμμένος π.χ. δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή, ενώ θα έχανε μία σειρά από προνόμια, μεταξύ των οποίων να διατηρούν οι ΑΝΕΛ γραφεία στη Βουλή, να δικαιούνται μετακλητών υπαλλήλων κτλ.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ΑΝΕΛ δεν θα είναι στις εκλογές το κόμμα που ήταν έως σήμερα, όποτε κι αν στηθούν κάλπες. Ακόμη κι αν ο κ. Καμμένος επιλέγει καθαρά για λόγους τακτικής να μη μείνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές και να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, τουλάχιστον δύο εξ αυτών που θα έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (σ.σ.: ένας εξ αυτών, ο κ. Παπαχριστόπουλος, να στηρίξει και τη συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στη γραμμή Καμμένου) θ' αποτελούν ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ. Το ίδιο και τα κυβερνητικά στελέχη που δεν θα παραιτηθούν, ξανά κόντρα στη γραμμή Καμμένου, όπως η (εξωκοινοβουλευτική) Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Πρακτικά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μένει αυτή τη στιγμή μόνο με δύο «πιστούς» βουλευτές: τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη, μην μπορώντας ν' αποτρέψει τη διάσπαση στο κόμμα του, η οποία θα φανεί στην πορεία αν έχει μικρότερες ή μεγαλύτερες διαστάσεις.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση με αφορμή τη «Βόρεια Μακεδονία» και τα όσα συνόδευσαν την πράξη του (π.χ. ο εκκλησιασμός του ή το στεφάνι που έριξε πετώντας πάνω από τα Ίμια) δείχνουν πως από εδώ και πέρα δουλεύει για τις εκλογές. Θέλησε να φανεί συνεπής προς τις δεσμεύσεις του απέναντι στο παραδοσιακό του ακροατήριο, αυτό της λεγόμενης λαϊκής και πατριωτικής Δεξιάς, στο οποίο από εδώ και πέρα θ' απευθυνθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, επιδιώκοντας την επανεκλογή του. Για να το πετύχει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να ανέβει έναν Γολγοθά, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ στο 1-1,5% και μάλιστα πριν τις σημερινές εξελίξεις.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει ακουστεί το ενδεχόμενο ο κ. Καμμένος, προκειμένου να διασωθεί πολιτικά, να συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα ακόμη και την ένταξή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της άριστης προσωπικής σχέσης των δύο ανδρών - χαρακτηριστικά, ο ίδιος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο επαναλαμβανόμενα για «έντιμη σχέση» με τον πρωθυπουργό. Όμως, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, κυρίως λόγω των έντονων αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της στροφής προς την Κεντροαριστερά που συμβόλισε με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του σε εκδήλωση για τις Πρέσπες ο πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, η πόρτα της ΝΔ είναι ερμητικά κλειστή για τον κ. Καμμένο, καθώς στο «γαλάζιο» επιτελείο θεωρούν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως ακόμη και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επέλεξε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι αντίθετα να επαινέσει τον πρωθυπουργό.

Συνεπώς, για τον αρχηγό των ΑΝΕΛ δεν μένει άλλος δρόμος παρά ένας, μοναδικός και... μοναχικός: να κυνηγήσει το 3% στις εκλογές με το κόμμα του - ή ό,τι απομείνει, τέλος πάντων, στην πορεία από αυτό.