Το μπαλάκι στο γήπεδο του Μαξίμου αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιστρέφει η ΝΔ, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε από τα λόγια να περάσει στην πράξη και να εκκινήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου, σε πρώτη φάση, να καθοριστούν ποια θα είναι τα άρθρα προς αναθεώρηση από το υπάρχον Σύνταγμα, για το οποίο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Γνωρίζοντας αυτό και αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη προώθησης της αναθεωρητικής διαδικασίας, από τη ΝΔ επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση: να έρθουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής, σε μια συμφωνία αναφορικά με τα προς αναθεώρηση άρθρα που προτείνει το εκάστοτε κόμμα, ώστε να ψηφιστούν από κοινού. Απλώς ειπείν, εφόσον υπάρξει μια συμφωνία, να ψηφίσει η ΝΔ τα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που προτείνει η ΝΔ. 

Από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος που ξεκινά η διαδικασία για το Σύνταγμα έχει ως στόχο να απομακρυνθεί η προσοχή από τις ενδοκυβερνητικές παλινωδίες που έχουν φέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε δύσκολη θέση, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός από τη μία υβρίζει την αντιπολίτευση και από την άλλη στέλνει επιστολές, ζητώντας συναίνεση για την αναθεωρητική διαδικασία. 

Το…παράδοξον του Μαξίμου, πάντως, δεν αναιρεί τη βασική θέση της ΝΔ ότι αναθεώρηση χρειάζεται και δεν μπορεί να περάσει μια χαμένη πενταετία, μέχρι να είναι εκ νέου εφικτό, να ξεκινήσει η προαναθεωρητική διαδικασία. Από την άλλη, όμως, με την προϋπόθεση που θέτει η οδός Πειραιώς για από κοινού ψήφιση από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλειάδας άρθρων του Συντάγματος προς αναθεώρηση, ουσιαστικά δημιουργείται ένα επιπρόσθετο εκλογικό διακύβευμα. Έτσι, με βάση τη συλλογιστική της ΝΔ, πέρα από την οικονομία και τη θεσμική λειτουργία, εφόσον περάσει αυτή η πρόταση, οι πολίτες θα κληθούν στις επόμενες εκλογές να αποφασίσουν και τι είδους Συνταγματική Αναθεώρηση θέλουν.

Και αυτό γιατί, εφόσον καταστούν αναθεωρητέα τα άρθρα, στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών για την ουσία των αλλαγών. Συνεπώς, θα είναι πρακτικά στο χέρι της επόμενης κυβέρνησης να καθορίσει πόσα άρθρα θα αναθεωρήσει και σε ποια κατεύθυνση. Αυτό για τη ΝΔ είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν θεμελιώδεις διατάξεις που η οδός Πειραιώς εκτιμά ότι πρέπει να αναθεωρηθούν…χθες. Για παράδειγμα, το άρθρο 16, προκειμένου να είναι δυνατή η ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων έχει περιγραφεί από τον κ. Μητσοτάκη περίπου ως προϋπόθεση, ώστε η ΝΔ να μπει σοβαρά σε μια συζήτηση για την αναθεώρηση. Δεν είναι, όμως, μόνο το άρθρο 16 σημείο διαφωνία: είναι και το άρθρο 101 για τη διοικητική αυτοτέλεια, για το οποίο η ΝΔ εισηγείται ένταξη των εννοιών της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας στο Δημόσιο, το άρθρο 103, αναφορικά με την αυτοτέλεια των Δήμων, με τον κ. Μητσοτάκη να επιδιώκει τον ουσιαστικό απογαλακτισμό τους από το κράτος, το άρθρο 106 για τις επενδύσεις, το 110, με τη ΝΔ να επιδιώκει απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. 

Τούτων δοθέντων, η οδός Πειραιώς καλεί το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει θέση: θα πάρει το ρίσκο της από κοινού με τη ΝΔ υπερψήφισης άρθρων, γνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιθανή η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέξει να αναζητήσει μια μικρή πλειοψηφία από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης-δεν είναι εύκολο να βρεθεί για τα περισσότερα άρθρα-ρισκάροντας να χαθεί μια σημαντική ευκαιρία, ώστε να αναθεωρηθούν δυσλειτουργικά ή αναχρονιστικά άρθρα του καταστατικού χάρτη της χώρας;