Αν έμενε κανείς μόνο στη χθεσινή πανηγυρική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, θα έβλεπε ότι το άρθρο 32, παρ. 4 που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία 226 βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή μπορεί να αναθεωρηθεί μόλις με 151 βουλευτές. 

Πρέπει, όμως, να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα: την ώρα που το 32 παρ. 4 περνούσε πανηγυρικά, το άρθρο 30 παρ. 1 «έπεφτε» και δεν προστίθετο στην αναθεωρητέα ύλη. Τι αφορούσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 30; Μια μικρή προσθήκη, ως προς το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται τόσο από τη Βουλή, όσο και από τον λαό. Με άλλα λόγια, αυτή η προσθήκη ήταν η «νομιμοποιητική βάση» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή ΠτΔ ακόμα και από τον λαό, σε τελικό στάδιο, αν αποβούν άγονοι οι αρκετοί προηγούμενοι γύροι. 

Αυτή, όμως, η λεπτομέρεια χτύπησε καμπανάκια στη ΝΔ. Νωρίτερα, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με ευρεία πλειοψηφία. Με δεδομένο, δε, ότι στη ΝΔ επιμένουν ότι η προτείνουσα Βουλή επ’ ουδενί δεν δεσμεύει την αναθεωρητική, θα μπορούσαν να αλλάξουν κατά το δοκούν τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ. Τι θα γίνει, όμως, αν, με αφορμή τη μη έγκριση του άρθρου 30 παρ. 1, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν στον δεύτερο γύρο της προαναθεωρητικής διαδικασίας να «αποσυρθούν» και από το άρθρο 32 παρ. 4, στη λογική ότι έχει καταπέσει η νομιμοποιητική βάση της πρότασής τους και άρα δεν έχει σημασία να γίνει σε αυτή τη φάση παρέμβαση στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ;

Στη ΝΔ θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό ικανούς για όλα. Άλλωστε, προ ημερών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε «πηγαδάκι» με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έδωσε τροφή σε σενάρια, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σκέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποσύρει βουλευτές του από τα επίμαχα άρθρα, προκειμένου να ξεπεράσει την «παγίδα» που είχε στήσει η ΝΔ, ασχέτως αν μετά…διέψευσε τον εαυτό του. Η ΝΔ, λοιπόν, ως προς τη μη ψήφιση του άρθρου 30 παρ. 1 βλέπει μια «συντονισμένη προσπάθεια να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών». 

Πώς είναι τεχνικά αυτό εφικτό; Αν, για παράδειγμα, στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που χθες υπερψήφισαν τις αλλαγές στο άρθρο 32 παρ. 4 για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής κάνουν πίσω, είτε ρίχνοντας την πλειοψηφία κάτω από τους 180 είτε και κάτω από τους 151, τότε θα μιλάμε για ολική ανατροπή σκηνικού. Δια της καταγγελίας, συνεπώς, και της προσπάθειας δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση και σε δεύτερο στάδιο των αλλαγών στο άρθρο 32, η ΝΔ επιχειρεί να αποφύγει την…τελευταία παγίδα του κ. Τσίπρα, ώστε στην επόμενη Βουλή, μια πλειοψηφία της ΝΔ, είτε να μην έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων είτε να χρειάζεται 180 βουλευτές για να αλλάξει, εν τέλει, το εν λόγω άρθρο και να μην διαλυθεί η Βουλή με φόντο την επικείμενη προεδρική εκλογή.