Η μη εξόφληση των των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Νοσοκομείων είναι η βασική που υπήρξε εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και το προαπαιτούμενο που δεν εκτελέστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). 

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ο «υπουργός Οικονομικών προέβαλε ως δικαιολογία ότι υπάρχουν κάποιες διαδικαστικές τυπικές εκκρεμότητες στο Υπουργείο Υγείας γι’ αυτό δεν χορηγείται η δόση του 1 δις ευρώ στη χώρα. ΨΕΜΑΤΑ. Ως προαπαιτούμενο της τρίτης Αξιολόγησης, ήταν η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων  οφειλών των Νοσοκομείων. Αντί αυτού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ανέβηκαν σήμερα στα 850 εκατομμύρια ευρώ. Που είναι τα πλεονασματικά Νοσοκομεία; Γι’ αυτό υπήρξε εμπλοκή με τη δόση». 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δόθηκαν εντολές από την κυβέρνηση, οι Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων να ξενυχτάνε για να ενταλματοποιούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης οι Διοικητικοί Υπάλληλοι είναι σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Δεν αντέχουν την εργασιακή εξουθένωση.  Τα Νοσοκομεία σχεδόν στα μισά του έτους 2018, έλαβαν ως τακτική επιχορήγηση 196.740 από τα 786 εκ. ευρώ που προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό.