Με τον πρωθυπουργό να φέρεται να προκρίνει τον Οκτώβριο ως τον χρόνο των εκλογών, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θέλει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να «ζυμώσει» την κοινωνία με την ατζέντα της, από την άλλη, όμως, επιδιώκει και να φθείρει τη ΝΔ με σειρά υποθέσεων με φόντο τη δικαιοσύνη. Οι υποθέσεις του πρώην γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκου Γεωργιάδη, η Novartis, η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και οι αρθροσκοπήσεις που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά φαίνεται πως είναι στην προμετωπίδα της κυβέρνησης. 

Αρχής γενομένης από την υπόθεση Γεωργιάδη που ανέκυψε εκ νέου μετά τη χθεσινή, πρωτόδικη καταδίκη του με πλειοψηφία 2-1 στο Τριμελές Πρωτοδικείο, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να στρέψει τα βέλη του στη ΝΔ. «Η υπόθεση θα ήταν ειδεχθές έγκλημα, χωρίς πολιτική διάσταση, παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει διατελέσει βουλευτής της ΝΔ, στενός σύμβουλος και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «μεγάλο όπλο και εργαλείο» του αρχηγού της ΝΔ, αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν της προσέδιναν πολιτικό χαρακτήρα», αναφερόταν σε ανακοίνωση του Μαξίμου, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «πολιτική δίωξη» για την υπόθεση και την παρουσία της Άννας Ασημακοπούλου και του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο δικαστήριο. 

Από τη μεριά της ΝΔ έκαναν λόγο για «προσωπική δικαστική περιπέτεια» του κ. Γεωργιάδη, η οποία «γίνεται αντικείμενο πολιτικού κανιβαλισμού». Παράλληλα, από τη ΝΔ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε αποχωρήσει καταγγέλλοντας μια «πρωτοφανή σκευωρία εις βάρος του». Διαμηνύουν, παράλληλα, με σαφήνεια ότι η ΝΔ σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά επιτίθενται στο Μαξίμου για την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφορικά με την υπόθεση του κ. Γεωργιάδη. Κατά τη ΝΔ, με τον τρόπο που αντέδρασε το Μαξίμου, εμφανίζεται σαν να προδικάζει την ενοχή του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση. «Η υπόθεση θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και είναι ωμή και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη να προδικάζει κανείς την τελεσίδικη απόφασή της», διαμηνύουν από τη ΝΔ. 

Οι δυσκολίες της Novartis

Από την άλλη, το «μεγάλο ψάρι» για την κυβέρνηση είναι η υπόθεση Novartis, για την οποία γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή. Τις προηγούμενες μέρες διέρρευσαν πληροφορίες στον Τύπο ότι θα κληθούν ως ύποπτα τέλεσης αδικημάτων τρία πολιτικά πρόσωπα, ήτοι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ θα συνεχιστεί η έρευνα για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Μάριο Σαλμά. Μάλιστα, λεγόταν ότι οι κλητεύσεις θα γίνονταν στο τέλος του τρέχοντος μήνα, μόλις και η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου παρέδιδε το πόρισμά της, για να συμπληρωθεί η έρευνα.

Εν τούτοις, κλήσεις σε μάρτυρες δεν απευθύνθηκαν ούτε και πρόκειται να απευθυνθούν τις αμέσως επόμενες μέρες. Η δικαιοσύνη τηρεί ακόμα στάση αναμονής, ενώ, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, παρά τις προσπάθειες και τις διαρροές, δεν έχει βρεθεί πολιτικό πρόσωπο ή συγγενικό πρόσωπο αυτού με «ύποπτο» λογαριασμό, ώστε να στοιχειοθετείται και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που είναι και το μόνο μη παραγεγραμμένο. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποια κίνηση από τις δικαστικές αρχές, αν και πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση έχει αδυνατίσει εξαιρετικά. 

ΚΕΕΛΠΝΟ και Σαλμάς

Τέλος, ενδιαφέρον είχε η Τρίτη και για δύο ακόμα υποθέσεις: αφενός, την άσκηση διώξεων για τις «παράνομες προσλήψεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αφετέρου τη διαβίβαση δικογραφίας από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή που αφορά τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά και «υπερτιμημένες συνταγογραφήσεις» που έκανε επί των ημερών του ως γιατρός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάριος Σαλμάς ελέγχεται για την τέλεση του κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατά συναυτουργία και κατ´ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Ως προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, βεβαίως, που έχει πολλάκις αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και ειδικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη, από την εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη προσωποποιημένη για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις και σύσταση συμμορίας. Τα πέντε άτομα που κατηγορούνται είναι τα πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, Κατερίνα Πολύζου, Σταμάτης Πουλής, Θεόδωρος Παπαδημητρίου. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά σε 74 παράνομες προσλήψεις και σύμφωνα με πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου, το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργούσε ως «εργοστάσιο παράνομων προσλήψεων και ρουσφετιών».

Με τη σειρά του, πάντως, ο πρώην πρόεδρος των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής που αντιμετωπίζει δίωξη, υπογραμμίζει με δήλωσή του ότι ο ίδιοςουδέποτε είχε την αρμοδιότητα προσλήψεων, ενώ η σύζυγός του, Ανδρονίκη Θεοφυλάκτου, προσελήφθη μεταγενέστερα τηςεπίμαχης περιόδου. «Το πόρισμα αναφέρεται σε διαδικασίες οι οποίες έλαβαν χώρα σε χρονική περίοδο που αφενός μεν ο ίδιος δεν είχα οποιαδήποτε σχετική αρμοδιότητα, καθώς ήμουν απλός υπάλληλος και ουδέποτε άσκησα Διοίκηση, αφετέρου η κυρία Ανδρονίκη Θεοφιλάτου δεν εργαζόταν καν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθώς προσελήφθη μεταγενέστερα. Τόσο «σοβαρό» και «αξιόπιστο» είναι το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου, στο οποίο κατά τις πληροφορίες στηρίζεται η ποινική δίωξη», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.