Η αναφορά της ΝΔ σε «παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου», στη χθεσινή απαντητική ανακοίνωση της ΝΔ σε αυτή της κυβέρνησης, μόνο τυχαία δεν είναι. Και αυτό γιατί, μετά τις αποκαλύψεις που κάνει ο πρώην πλέον προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης NovartisΝίκος Μανιαδάκης, στην οδό Πειραιώς βλέπουν να ξετυλίγεται ανάγλυφα ένα πλέγμα προσώπων και χειρισμών που κατατείνει στη «μεθόδευση» που η ΝΔ κατήγγελλε ήδη από την πρώτη περίοδο της δυσώδους αυτής υπόθεσης. 

Στελέχη της οδού Πειραιώς, με τα οποία το Reader.grσυζήτησε για τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν, εκτιμούν πρωτίστως ότι επιχειρείται μια θεσμική εκτροπή, πολλώ δε αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Μανιαδάκης. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον δημόσιο διάλογο παρενέβη με γραπτή του δήλωση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Βαυαρία, μιλώντας για «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή» και καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να την αποτρέψουν, προστατεύοντας τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. 

Στη ΝΔ δεν βιάζονται να μιλήσουν για «κατάρρευση» της υπόθεσης Novartis. Εντοπίζουν, όμως, προφανείς λαθροχειρίες στην υπόθεση. Για παράδειγμα, γαλάζιες πηγές διερωτώνται, πώς γίνεται ο κ. Μανιαδάκης, ενώ από τον Νοέμβριο του 2017 υπάρχει μαρτυρική κατάθεση της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» για χρηματισμό του, να εντάσσεται αργότερα, γύρω στα Χριστούγεννα του 2017, στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, και να δίνει στοιχεία στις ελληνικές αρχές. Συνεπώς, σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, είτε η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη έκρινε ανάξια λόγου την κατάθεση της «Κελέση» και προχώρησε κανονικά στην ένταξη Μανιαδάκη στο πρόγραμμα, είτε η κ. Τουλουπάκη έχει διαπράξει σημαντικό πειθαρχικό αδίκημα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα πρόσωπο με ανοιχτές ποινικές εκκρεμότητες.

Πέραν αυτού, από τη ΝΔ στέκονται και στο timingτης άσκησης δίωξης κατά του κ. Μανιαδάκη που είχε ως αποτέλεσμα την άρση της ιδιότητάς του ως προστατευόμενου μάρτυρα. Αυτή, λοιπόν, έγινε τώρα και ενώ δεν έχουν προκύψει νέες καταγγελίες που τον αφορούν, πέρα από τις αρχικές από το τέλος του 2017. Τι έχει μεσολαβήσει; Αν πιστέψει κανείς τον κ. Μανιαδάκη, μεσολαβεί το ραντεβού του με τους εισαγγελείς Διαφθοράς στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, όταν και, κατά τον ίδιο, του ασκήθηκαν πιέσεις να κατονομάσει τους κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα ως αποδέκτες «μιζών» της Novartis. 

Για τη ΝΔ, τα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση της Novartis, πέρα από τη σημαντική αλλαγή δεδομένων που επιφέρουν σε αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση, εντάσσονται και σε μια ευρύτερα εικόνα αποσταθεροποίησης. Μέρος αυτής είναι και ο κ. Πολάκης, ο οποίος με αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του στρέφεται εναντίον δικαστικών λειτουργών κατ’ επανάληψη, αντιβαίνοντας στην αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών. Είναι, όμως, και για τους γαλάζιους επιτελείς η προαναγγελία από κυβερνητικά χείλη για «κυβέρνηση ανοχής κατά το ισπανικό μοντέλο», εφόσον οι ΑΝΕΛ διαχωρίσουν τη θέση τους στο Σκοπιανό, χωρίς να έχει προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής για να τεκμαίρεται η «ανοχή». 

Όλα αυτά, συνεπώς, προδιαθέτουν τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ταραχώδεις» μήνες, μέχρι να στηθούν κάλπες. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όμως, προειδοποιούν ότι η ΝΔ, πέρα από τις απαντήσεις που θα δίνει στο Μαξίμου, έχει και αυτή τα δικά της χαρτιά να παίξει.