Τρεις μέρες μετά την αιφνιδιαστική πρόταση Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια και την απάντηση της Τουρκίας, η οποία έβαλε πάλι στο τραπέζι το casus belli, ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του ημέρα εργασίας και στην πρώτη του σύσκεψη στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ως προϊστάμενος του υπουργείου Εξωτερικών, αποφάσισε να περάσει η σχετική διαδικασία από τη Βουλή και όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν μάλιστα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου σε διακομματικό διάλογο για το ζήτημα, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και μάλιστα υπό διευρυμένη σύνθεση. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ για το θέμα.

Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία της Άγκυρας στον Έλληνα πρεσβευτή, ενώ επισήμως το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά - κατά τους ίδιους - εχθρική ενέργεια ή ακόμη και αιτία πολέμου (=casus belli). Στάση η οποία βάζει και πάλι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε φάση έντασης, αν και οι αρχικές σκέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Ιόνιο, μετά τις συμφωνίες με Αλβανία και Ιταλία. Όπως απάντησε μάλιστα στην τουρκική πλευρά η Αθήνα, «η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όταν και όπως η ίδια κρίνει».

Σημειώνεται ότι, όπως συμφώνησαν Τσίπρας-Ερντογάν το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, επίκειται επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Ιανουάριο. Η προετοιμασία αυτής της επίσκεψης ήταν, ούτως ή άλλως, ένα από τα αντικείμενα που απασχόλησαν τη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, όπως επίσης και γενικότερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία, η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και η έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί, Μάρκος Μπόλαρης και Τέρενς Κουίκ, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο προϊστάμενος του γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Παναγιώτης Παυλόπουλος. Μάλιστα, έγινε και καταμερισμός αρμοδιοτήτων μετά την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Τσίπρα: πολιτικές διευθύνσεις, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ υπό παράλληλη αρμοδιότητα Τσίπρα-Κατρούγκαλου, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών Υποθέσεων, Τουρκίας και Κύπρου.