Λίγες ώρες απέμειναν πριν η βουλή στην ΠΓΔΜ ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών με την κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία να διεξάγεται την Τρίτη και να κρίνει εν πολλοίς την τύχη της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί εάν οι βουλευτές εγκρίνουν, με πλειοψηφία των 2/3 τις συνταγματικές αλλαγές, θα έχει γίνει το αποφασιστικό βήμα για την κύρωση των όσων προβλέπει η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων και θα ανοίξει ο δρόμος για την μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή η κυβέρνηση Ζάεφ δεν καταφέρει να βρει τους 80 βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησής του, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Νοεμβρίου ή την 2α Δεκεμβρίου.

Τις προηγούμενες μέρες πάντως έχει υπάρξει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε σερβικά ΜΜΕ αλλά και σε αλβανόφωνα της πΓΔΜ που θέλουν τον Πρωθυπουργό Ζάεφ να έχει βρει 11 πρόθυμους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Τα σενάρια αυτά είχε σπεύσει να διαψεύσει ο εκπρόσωπος του VMRO που υποστήριξε πως οι 49 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία (ΣΣ: το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έδειξε 36% συμμετοχή) και δεν θα υπερψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα». Πάντως οι διεθνείς πιέσεις είναι συνεχείς κι αυτό αποδεικνύεται από το έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών κι Ευρωπαίων για να τελειώσει άμεσα η διαδικασία στην πΓΔΜ χωρίς να μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα περιπλέξουν και σίγουρα θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις. 

Πάντως οι δυο μέρες, Δευτέρα και Τρίτη είναι κρίσιμες, διότι θα φανεί σε μεγάλο βαθμό το πώς τοποθετούνται οι βουλευτές επάνω στις κυβερνητικές προτάσεις για αυτό και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως εάν ο κρίσιμος αριθμός των 80 δεν επιτευχθεί, ο κ. Ζάεφ θα διακόψει άμεσα τη διαδικασία αναθεώρησης και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν σε ένα διάστημα 40-45 ημερών. 

Οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τέσσερις τροπολογίες: Η πρώτη, θα αφορά το νέο όνομα,  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για την «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο, ενώ η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» από το 1944). Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης απαιτούνται τρεις ψηφοφορίες, ενώ κάθε ψηφοφορία χρειάζεται την θετική ψήφο τουλάχιστον 80 βουλευτών.