Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη που θα κάνει ποδαρικό τη νέα χρονιά στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα είναι αυτή της Άνγκελα Μέρκελ η οποία χωρίς να επιβεβαιώνεται προσδιορίζεται στις 10 με 11 Ιανουαρίου.

Μπορεί πλέον να μην βρίσκεται στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών μετά από 18 χρόνια και να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία, παρ’ όλα αυτά η παρουσία της στη χώρα μας θεωρείται κρίσιμη και μάλιστα ελάχιστα 24ωρα πριν την ψήφιση από τη Βουλή της πΓΔΜ των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος. 

Με δεδομένο ότι  μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια το θέμα έρχεται στην ελληνική Βουλή όπου επίκεινται και σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τις θέσεις που θα πάρουν κόμματα.

Η ατζέντα της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελαρίου εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε φαίνεται να έχει κλείσει ακόμα. 

Δεν αποκλείεται η Άνγκελα Μέρκελ, με δεδομένο ότι θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ερωτηθεί και για τα όσα ανέφερε κατηγορώντας την Κυβέρνηση τόσο ο ίδιος στη Βουλή αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ για τα περί «ανταλλαγής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει, για όλες τις πλευρές, η απάντησή της όπως και αυτή καθ’ αυτή η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.