Ένα παιχνίδι πολιτικού πόκερ είναι από το πρωί σε εξέλιξη στη Βουλή, κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί με ζέση να βρει τρόπους να «δεσμεύσει» την αντιπολίτευση στην κατεύθυνση των αλλαγών στα άρθρα του Συντάγματος που επιθυμεί. Από την άλλη, η ΝΔ αντιτείνει ότι κάτι τέτοιο δεν νοείται, καθώς αυτή η Βουλή απλώς καθορίζει τον αριθμό των προς αναθεώρηση άρθρων και η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές καθορίζει το περιεχόμενο της αναθεώρησης. 

Προσπάθεια «θεσμοθέτησης» της κατεύθυνσης

Νωρίτερα, λοιπόν, η κυβέρνηση έκανε μια ύστατη προσπάθεια να «θεσμοθέτησης» της «κατεύθυνσης», με πρωταγωνιστή μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας.  Στη συζήτηση για την αναθεώρηση υπήρχε από χθες μια σημαντική εκκρεμότητα: πώς θα είναι τα ψηφοδέλτια, με τα οποία οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος; Η εμπειρία από τις προηγούμενες αναθεωρήσεις ήθελε τη διαμόρφωση ενός ονομαστικού ψηφοδελτίου, με αναγραφή των προτεινομένων προς αναθεώρηση άρθρων, όπου οι βουλευτές ψήφιζαν κατά το δοκούν, χωρίς, όμως, να αποκρυσταλλώνεται καμία «κατεύθυνση» για την αναθεωρητική Βουλή.

Αυτό, όμως, είναι αυτό ακριβώς που επιζητεί η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε. Σήμερα, λοιπόν, ο Νίκος Βούτσης έθεσε το ζήτημα της αναγραφής «κατεύθυνσης» στα ψηφοδέλτια, ανάλογα με την πρόταση των κομμάτων, σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. Η Βουλή, συνεπώς, παρά τις έντονες αντιδράσεις και την αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την δι’ εγέρσεως ψηφοφορία, αποφάσισε με σχετική πλειοψηφία (αθροίζοντας και ανεξάρτητους βουλευτές) να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν οι βουλευτές να αναθεωρηθεί αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να προσδώσει η επόμενη Βουλή. 

Το κατά πόσο αυτό δημιουργεί ισχυρή δεσμευτικότητα, πάντως, άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο κ. Βούτσης. «Συζητάμε από το πρωί ότι αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δεσμευτικότητας με την επόμενη Βουλή, αλλά η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο αφού μεσολαβεί ο λαός», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι σαφές, δε, ότι η «κατεύθυνση» που αποφάσισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο, θα δεσμεύει το ίδιο το κόμμα και όχι, γενικώς, την επόμενη Βουλή. 

ΝΔ: Κόντρα στην κόντρα

Για τη ΝΔ, είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια «θεσμοθέτησης« αυτής της κατεύθυνσης που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση με νομικίστικα επιχειρήματα. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ παρατηρούσαν ότι αυτές τις μέρες συμβαίνουν πράγματα στη Βουλή και εκφέρονται θεωρίες που είναι καινοφανείς. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ επιμένει ότι ο προκαθορισμός «κατεύθυνσης» της αναθεώρησης από την προτείνουσα (σ.σ. την νυν) Βουλή είναι μια «καινοφανής θεωρία», όπως είπε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Κώστας Τασούλας.

Από εκεί και πέρα, όπως έγραφε το Reader.gr από το πρωί, η ΝΔ είναι αποφασισμένη, όποια «τερτίπια» και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή ΠτΔ. Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΝΔ, η επόμενη Βουλή καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το πώς θα καθορίσει τη διαδικασία εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, ό,τι και να λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ περί «κατεύθυνσης». 

Το κλειδί των «180»

Υπάρχει, δε, μια ακόμα παράμετρος που αναφέρουν συνταγματολόγοι στο Reader.gr. Ακόμα και αν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν κατ’ αντιπαραβολή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κατ’ άρθρο, εφόσον το άθροισμα των ψήφων υπέρ της αναθεώρησης ενός άρθρου, είτε γίνεται κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, συγκεντρώσει 180 ψήφους, τότε η αλλαγή του επί του περιεχομένου είναι στην απόλυτη ευχέρεια της επόμενης Βουλής. Με άλλα λόγια, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή ως προς την «κατεύθυνση» της αναθεώρησης ενός άρθρου, δεν έχει καμία απολύτως τύχη, άπαξ και καθίσταται αναθεωρητέο με 180 ψήφους, προς οιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμεί η επόμενη Βουλή.