Σε μια εφ' όλης της ύλης ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε το ίδρυμα του Τζορτ Σόρος, Open Foundation, δημοσιεύοντας μία έκθεση με τον τίτλο: «Βόρεια Μακεδονία: Τι ακολουθεί μετά;».

Η 28σέλιδη έκθεση του ιδρύματος δημοσιεύτηκε πριν από την επικύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο και είναι μια μελέτη για το τι σημαίνει η εφαρμογή της Συμφωνίας για την ευρύτερη ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στα πολιτικά και οικονομικά συστήματα της Ευρώπης, των Βρετανικών Νήσων και των ΗΠΑ.

Επίσης εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία αλλά και άλλα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προσεγγίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξηγεί τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γείτονος σε «Βόρεια Μακεδονία» με γεωπολιτικούς όρους και αναπτύσσει πιθανά σενάρια για την τελική έκβαση αυτής της μακροχρόνιας «σύγκρουσης».

Δείτε ολόκληρη της έκθεση του Ιδρύματος εδώ.

Μετά την ιστορική αναδρομή, τη στάση των ελληνικών κομμάτων απέναντι στη Συμφωνία και την προσέγγιση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, το Open Foundation, προχωρά σε πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές και διαπιστώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».

Το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι οι εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν πριν ή τον Μάιο του 2019. Επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα (5 έως 10%) της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι ο δικομματισμός θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην Ελλάδα και θα επηρεάσει τις μετεκλογικές συμμαχίας και τη διαμόρφωση της πολιτικής μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το κύριο ερώτημα είναι αν η ΝΔ θα καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση μόνη της ή θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιο μικρότερο κόμμα. Αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θα είναι το Κίνημα Αλλαγής και αυτά είναι “καλά νέα” για τη Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει η έκθεση, που σημειώνει ότι κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν θα κρατήσει σκληρή στάση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονία στην ΕΕ. «Στην περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής δεν συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης και ένα νέο ακροδεξιό κόμμα -με σκληρή ατζέντα για το Μακεδονικό- μπει στην κυβέρνηση, αυτά θα είναι κακά νέα όχι μόνο για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα αλλά και για τους υπόλοιπους γείτονες της Ελλάδας» σχολιάσει το Open Society.