Σε ήπιους τόνους και με διάθεση... συμφιλίωσης ή με την ψυχραιμία του νικητή, σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία έφερε Πολιτεία, Δικαιοσύνη και Εκκλησία σε διάθεση «ιερού πολέμου».

«Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. «Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό το θέμα έχει μια συνέχεια. Έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνεται η υπουργική απόφαση του Νίκου Φίλη ως υπουργού Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και γονείς με αίτημα να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας με το σκεπτικό ότι με αυτή πραγματοποιείται ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, κάτι που είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στις διεθνείς συμβάσεις και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Νωρίτερα υπήρξαν αντιδράσεις από τον Νίκο Φίλη, που έκανε λόγο για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό» αλλά και από τον Πρόεδρο της Βουλής που σχολίασε την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι στέλνει «μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία».

Την απόφαση επέκρινε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων».