Με μεγαλοπρεπές... άδειασμα του Μεγάρου Μαξίμου, μοιάζουν τα όσα είπε στη Βουλή και στη συνεδρίαση της Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο άλλοτε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής

Ο βουλευτής Ζακύνθοο, σημείωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με την άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης: «Δεν είναι σωστή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η άποψη να περιοριστεί η Βουλή μόνο στην καταγραφή των άρθρων που θέλει να αναθεωρηθούν αλλά δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα. Και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Άρα να αποτυπωθούν τα άρθρα και η κατεύθυνση, γιατί έτσι θα κρίνει ο λαός. Η επόμενη Βουλή όμως δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος». 

Ακόμα, ο κ. Κοντονής διαφοροποιήθηκε και ως προς τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ που προτείνει η κυβέρνηση: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Όποιος λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λάθος. Άλλο οι υπερεξουσίες όπως το ότι μονομερώς ο ΠτΔ μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και δεν νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτουν εντάσεις τραγικές», τόνισε ο κ. Κοντονής συγκεκριμένα.

Δεν είχε περάσει, ούτε ώρα από την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο διέψευδε τα σενάρια υπαναχώρησης της κυβέρνησης από δικές της προτάσεις που πυροδότησαν δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους».