Την λύση που θα προκρίνουν μόνες τους Ελλάδα και Σκόπια αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ θεωρούν σαν «μόνη βιώσιμη» οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, απέφυγε να πάρει θέση υπέρ μίας χώρας στο ζήτημα της ονομασίας λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν την Ελλάδα και την πΓΔΜ στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης» και ότι «η μόνη βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό είναι εκείνη στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες μόνες τους».

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Γουές Μίτσελ σημείωσε ότι «η παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος αυτού».

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την προσωπική του πεποίθηση πως η χώρα του και η Ελλάδα εισέρχονται στην τελική φάση, που θα καταλήξει σε μία αξιοπρεπή λύση αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το προσχέδιο συμφωνίας που ετοιμάζει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού Τσίπρα, αλλά και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, είναι ότι κάθε έγγραφο που θα κατατεθεί από την όποια πλευρά και το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην τελική λύση, αξίζει να εξεταστεί. Το σημαντικό είναι αυτό που προέρχεται από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς), επειδή και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται η λύση να επικυρωθεί από τον ΟΗΕ, μέσω απόφασης και ψηφοφορίας στον παγκόσμιο οργανισμό».