Διαφωνίες αντίστοιχες με αυτές που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις επικείμενες συνταγματικές αλλαγές της πΓΔΜ εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Κοτζιά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως το άρθρο 49 του Συντάγματος χρήζει νέας διατύπωσης αφού γίνεται λόγος για προστασία του «μακεδονικού λαού» που κατοικεί «στο εξωτερικό», αντί της σημερινής διατύπωσης περί «γειτονικών χωρών». Σε συνέντευξή του (open tv) ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ “πρέπει να προσέξει λίγο” το άρθρο 49 του Συντάγματος επισήμανση που έχει κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή πάντως ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει στη βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την κυβέρνηση σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Κοτζιάς πάντως επανήλθε χθες στα όσα έχει κατ’επανάληψη πει το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή ο κύκλος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έχει ολοκληρωθεί δείχνοτας πλεον στη συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας δείχνοντας σαφώς προς το χώρο του ΚΙΝΑΛ. Είναι άλλωστε αρκετά πιθανό ο κ. Κοτζιάς να εκφράσει την στήριξη του ΠΡΑΤΤΩ, της κίνησης της οποίας ηγείται, στον Παύλο Γερουλάνο για το δήμο της Αθήνας αλλά και σε άλλους δήμους στη χώρα. «Τελείωσαν τα μνημόνια και ερχόμαστε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης, στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές και ένα διαφορετικό πρόγραμμα απ' ό,τι η κυβέρνηση σωτηρίας», είπε χθες ο κ. Κοτζιάς.

Μια αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε από την Κρήτη και ο Νίκος Φίλης, κάτι που άλλωστε έχει πει κατ’επανάληψη, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προλειάνει το έδαφος για συνεργασία με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε πάντως ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την πιθανότατη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα η κυβέρνηση θα διατηρήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι βουλευτές που θα αποσκιρτήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ αλλά και ανεξάρτητοι θα στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές, όποτε τελικά κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.