Τα πυρά της κυρίως εναντίον του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και κατά του Μαξίμου για την ευρύτερη πολιτική ευθύνη, στρέφει για την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων η ΝΔ, μετά και τη δημοσιοποίηση των διαλόγων Καμμένου-Κοτζιά από το καυτό υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, μιας και φαίνεται ότι το ζήτημα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη ρήξη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Για τη ΝΔ, από τους διαλόγους των δύο ανδρών και ιδιαίτερα από τις αιχμές τόσο του κ. Καμμένου προς τον κ. Κοτζιά, όσο και του κ. Κοτζιά προς τον κ. Καμμένο για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων, εγείρεται μείζον ζήτημα. Και ενώ για τις δαπάνες του ΥΠΕΞ υπάρχει θεσμοθετημένη ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα από ειδικό υπάλληλο του υπουργείου προς τους αντιπρόεδρου της Βουλής που εκπροσωπούν σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για το υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση διαφάνειας ως προς τις μυστικές του δαπάνες. 

Μάλιστα, στη ΝΔ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το Μαξίμου, απαντώντας στην πρωινή ανακοίνωση του κόμματος, υπογράμμισε το πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας που έχει καθιερωθεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, χωρίς καμία αναφορά, όμως, στα των άλλων υπουργείων και ιδιαίτερα στα του υπουργείου Άμυνας. «Θα πει κάτι γι’ αυτό ή δεν έχει την άδεια του συνεταίρου του;», σχολίαζαν σκωπτικά από τη ΝΔ για τον πρωθυπουργό και την έλλειψη απάντησης από το Μαξίμου για το εν λόγω ζήτημα. 

Όπως και να έχει, από τη ΝΔ στέκονται και θα επιμένουν στο ζήτημα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του «αλληλοεκβιασμού» που προσάπτει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς τη φύση του «αλληλοεκβιασμού» Τσίπρα-Καμμένου, οι αποκαλύψεις όμως για τις συζητήσεις αναφορικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων νευραλγικών υπουργείων έχουν σημάνει συναγερμό στην οδό Πειραίως. 

Από την άλλη, βεβαίως, με δεδομένη και την ευαισθησία του ζητήματος των μυστικών κονδυλίων, η ΝΔ δεν προβαίνει σε περαιτέρω κοινοβουλευτική κλιμάκωση για το ζήτημα. Με αυτό το δεδομένο, γαλάζιες πηγές έκαναν λόγο για «παραληρηματική» ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο χθες το βράδυ εξαπέλυσε πυρά εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαρροή λεπτομερειών αναφορικά με κατεύθυνση συγκεκριμένων κονδυλίων τους τελευταίους μήνες. Το μόνο που λένε από τη ΝΔ, χωρίς περαιτέρω σχόλια και σχολιασμό, είναι ότι έλαβαν μέσω του αντιπρόεδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη γνώση για τις πληροφορίες που παρείχε το ΥΠΕΞ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και προσθέτουν αναφορικά με την αντίδραση του Μαξίμου ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».