Η πολυαναμενόμενη και προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου δεν έγινε ποτέ κι έτσι το μυστήριο σχετικά με τα επόμενα βήματα του υπουργού Άμυνας, αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις του πρφωθυπουργού παραμένει. Το νέο δεδομένο που προέκυψε είναι η τυπική ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, οπότε πλέον η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται πρακτικά σε ελληνικά χέρια και θα πρέπει να δρομολογηθεί η κύρωσή της, με το Μαξίμου να σχεδιάζει να το πράξει εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, να βρίσκεται τυπικά ήδη εκτός κυβέρνησης, αλλά να... φοβάται ν' ανοίξει την πόρτα της εξόδου και να προχωρεί σε διαρκείς αναδιπλώσεις και καθυστερήσεις, προκειμένου ν' αγοράσει πολιτικό χρόνο.

Έτσι, αρχικά δήλωσε χθες ότι δεν παραιτείται κι έτσι δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση, όμως στη συνέχεια συγκάλεσε κανονικά την κοινοβουλευτική του ομάδα, ανακοινώνοντας μάλιστα στα στελέχη του την απόφασή του ν' αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από τα υπουργικά τους πόστα και να καταψηφίσουν, ασφαλώς, τις Πρέσπες. Προς έκπληξη, όμως, ακόμη και του ιδίου, μια ισχυρή και πλειοψηφική ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΑΝΕΛ τού άσκησε κριτική για τους χειρισμούς του και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει ο ίδιος το κόμμα του κι έτσι αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα Καμμένου. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει... μόνος του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κι έχοντας ήδη απέναντί του τα στελέχη του, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Ακολούθησε μήνυμά του στο Twitter, με σαφή αποδέκτη το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας», έγραψε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης από τους ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση, εκτός κι αν συνδεθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, έδειξε να συμμορφώνεται στις... υποδείξεις Τσίπρα που είχαν υποβληθεί μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού στο Open την Τετάρτη, ενώ ο κ. Καμμένος ακύρωσε τη δική του τηλεοπτική εμφάνιση που ήταν προγραμματισμένη χθες βράδυ στο Star κι αρχικά είχε επίσης κανονιστεί για το βράδυ της Τετάρτης, απέναντι στον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, τη Δευτέρα θα ψηφιστεί από τη Βουλή η επίμαχη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία «καίει» τον κ. Καμμένο κι ίσως αποτελεί την πραγματική αιτία για την οποία προσπαθεί ν' αγοράσει χρόνο. Όμως, δεν αποκλείεται να συναντήσει ισχυρά εμπόδια μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κλίμα να έχει βαρύνει επικίνδυνα εις βάρος του υπουργού Άμυνας.

Το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι κάτι που έχει αποκλειστεί πάντως. Αντιθέτως, το κρίσιμο είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει αυτή η συνάντηση κάποια στιγμή στις αρχές της εβδομάδας. Τι θα είναι αυτό, δηλαδή, που θα ζητήσει ο κ. Καμμένος από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπογραφεί το συναινετικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θ' αντιμετωπίσει τον υπουργό Άμυνας ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πλέον κρατά στα χέρια του αυτό που επιδιώκει ακόμη και χωρίς τον κ. Καμμένο: τη διπλή πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και ψήφο εμπιστοσύνης, αφού στους τέσσερις των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Κόκκαλης και Ζουράρις) και την Κατερίνα Παπακώστα προστέθηκε ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος για πρώτη φορά είπε ανοιχτά σε συνέντευξή του πως θα στηρίξει, εάν χρειαστεί, την κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει χωρίς αμυχές η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος, μέσω συνεργατών του, εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη στάση των κομματικών στελεχών του, ενώ δέχεται εισηγήσεις για άμεση αποχώρησή του από το υπουργείο Άμυνας. Τόσο άμεση, ώστε να προλάβει το αντίστοιχο σενάριο της αποπομπής που διακινείται από το Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια σε μια παρτίδα πολιτικού πόκερ για γερά νεύρα που έχει ξεκινήσει με το «καλημέρα» του 2019. Ο πρωθυπουργός, επίσης, φέρεται αμετακίνητος από τη θέση του πως αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε είναι που θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και θα ορίσει «εν ευθέτω χρόνω» το πότε θα στηθούν οι κάλπες αν δεν κερδίσει τη μάχη.