Μήνυμα στον Θανάση Παπαχριστόπουλο ότι αν δεν παραδώσει την έδρα του μέχρι το πρωί της Παρασκευής, θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έστειλε ο Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της συνεδρίασης.

«Συνεδρίασε η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής, και, βεβαίως, την εφαρμογή της απόφασης του Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ«, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. «Αν ο κ. Κουίκ το κάνει αυτό με την παραίτησή του ή με την παραμονή στην ΚΟ θα ήταν δική του ευθύνη και ο,τιδήποτε συνέβαινε από εκεί και πέρα», συνέχισε.

«Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση να ψηφίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν μπορούμε, πλέον, να ανεχθούμε άλλη παράταση αυτής της ιστορίας. Στην πρώτη ψηφοφορία το δεχθήκαμε, με την έννοια ότι είχε πει ότι θα παραδώσει την έδρα, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό, να επιτρέψουμε μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Αύριο το πρωί, λοιπόν, με την έναρξη της συζήτησης, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την υπόσχεσή του να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε ότι «(τον διαγράφω) με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ερωτηθείς για τον κ. Κουίκ, απάντησε: «Ο κ. Κουίκ έχει να επιλέξει με τον πρωθυπουργό αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών, αν δηλαδή με προτροπή του πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο υπουργείο, θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης αποστατών και αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτό το οποίο έκανε με την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη».

Αύριο το πρωί θα συζητηθεί στη Βουλή η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού» για την προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε δώσει παράταση στην παραίτησή του προκειμένου πρώτα να ψηφίσει υπέρ της κύρωσής του.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, η έδρα του θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ο οποίος αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί άμεσα και τότε η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα μείνει με πέντε βουλευτές, με τους τέσσερις να έχουν εκλεγεί με το κόμμα και τον Αριστείδη Φωκά με την Ένωση Κεντρώων. Η 2η παράγραφος του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ως κατώτατο όριο διατήρησης ΚΟ τους 5 βουλευτές, αρκεί όμως αυτοί να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να παραδοθεί και το κείμενο συμπερασμάτων της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την τύχη των ΑΝΕΛ σε περίπτωση που η ΚΟ μείνει με πέντε βουλευτές.

Η συνεδρίαση της ΚΟ ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Σε αυτή συμμετείχαν η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Κώστας Κατσίκης, ενώ παρευρίσκονται ο Νίκος Μαυραγάνης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.