Η κυβέρνηση θεωρεί ότι απαιτείται χρόνος για εξαντλητικό διάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι η κύρωση της Συμφωνίας θα έρθει σε βάθος χρόνου. Απλώς ενδέχεται να ψηφιστεί σε διάστημα δύο εβδομάδων από τώρα και πιθανότατα πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου εκτιμά ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο της Συμφωνίας και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι επωφελής για τα συμφέροντα της χώρας. Εξ αυτού του λόγου το περιεχόμενο της Συμφωνίας θα κυκλοφορήσει μαζί με τον κυριακάτικο Τύπο, όπως ανακοίνωσε χθες το Μαξίμου με την επισήμανση πως «δεν υπάρχει βιασύνη». «Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, αντιθέτως θέλουμε να ενημερωθεί ο λαός για την Συμφωνία» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Επί της ουσίας ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πιέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και να απαντήσουν δημοσίως ποια είναι τα «τρωτά» σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά και την ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ που ξεκαθαρίζει τα ζητήματα περί εθνότητας και γλώσσας.

Το Μαξίμου καλεί και τα κανάλια να συμμετέχουν στον διάλογο προκαλώντας συζητήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όλα δείχνουν μετά και την χθεσινή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ότι debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα γίνει.

Συγχρόνως η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφορτιστεί το πολιτικό κλίμα καθώς τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο με αφορμή μία σειρά γεγονότων όπως το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Επιπροσθέτως στο Μαξίμου πιστεύουν ότι καλό θα ήταν η Συμφωνία να μην βρίσκεται στη Βουλή την ώρα που θα πραγματοποιείται το Συλλαλητήριο στην Αθήνα για το ζήτημα της Μακεδονίας.

Επίσης το πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένει να σχηματίσει εικόνα για τις εξελίξεις και στα άλλα κόμματα καθώς οι έντονες διεργασίες κυρίως στο Ποτάμι και δευτερευόντως στο ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι μπορεί να προκαλέσουν γεγονότα ή ακόμη και αποφάσεις μεμονωμένων βουλευτών που έως σήμερα δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως υπέρ της Συμφωνίας.