Ιδιαίτερα διαλλακτικός εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε συγκεκριμένα πως «επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι ακριβώς επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και της πολεμικής». 

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά έχει διάθεση αναθεωρητισμού και χρειάζονται οι τουρκικές προκλήσεις» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά «με εγρήγορση και νηφαλιότητα επιβεβαιώνει ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα». 

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, απέχουν βεβαίως παρασάγγας από εκείνες του υπουργού Άμυνας, πως μόλις χθες δήλωνε πως «μια κίνηση να κάνουν οι Τούρκοι, θα τους συντρίψουμε».