Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί - Γάτσιος: Για ένα νέο ενιαίο φορέα, ο οποίος θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας - Γεννηματά: Η παράταξη είναι όρθια και δυνατή με τη δική σας συμμετοχή - Θεοδωράκης: Λίγα λεπτά παραπάνω αναμονής αξίζουν για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα - Καμίνης: Συντελείται μια μεγάλη ανατροπή, μία μεγάλη αλλαγή - Μανιάτης: Οι πολίτες ανατρέπουν τα δεδομένα - Πόντας: Έφτασε η στιγμή να αφυπνιστούμε όλοι, να συμμετάσχουμε όλοι και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα μεγάλο Κόμμα και μια νέα Ελλάδα που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες και τα όνειρα μας - Ραγκούσης: Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στον προοδευτικό χώρο - Τζιώτης: Ήρθε και πάλι η ώρα της Αλλαγής

Κάθε προσδοκία έχει ξεπεράσει η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 8 το πρωί της Κυριακής και αν και αναμενόταν να κλείσουν στις 20.00 σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός της Αθήνας που θα έκλειναν στις 21.00, η προσέλευση άλλαξε τα δεδομένα. Έτσι η άτυπη οδηγία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι από τη στιγμή που υπάρχουν ουρές, οι κάλπες να μείνουν ανοιχτές ως τις 21.00 το βράδυ. Λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα, η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τις 200.000. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η προσέλευση σταματούσε αυτή την ώρα, θα ήταν τριπλάσια από εκείνη των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ το 2015. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία η συμμετοχή ανά Περιφέρεια ήταν στις 17.00 το απόγευμα ως εξής: Aττική: 57.000, K. Mακεδονία: 24.000, Kρήτη: 15.000, Δυτική Ελλάδα: 12.000, Θεσσαλία: 10.000, Πελοπόννησος: 9.000, Aν. Μακεδονία: 7.500, Στερεά Ελλάδα: 6.500, Ηπειρος: 6.200, N. Aιγαίο: 4.500, Δ. Μακεδονία: 4.200, Iόνιο: 3.000, B. Aιγαίο: 2.500 ενώ στο Εξωτερικό είχαν ψηφίσει περίπου 1.600.

Γεννηματά: Τολμάμε για την παράταξη

Να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης κάλεσε τους πολίτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά. «Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης» δήλωσε κατά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος. «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Καμίνης: Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα

Μήνυμα ότι οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας, έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης. «Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα» ανέφερε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιιώματος. 

Ανδρουλάκης: Οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν σημαντικό ρόλο

Το μήνυμα πως «σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας» έστειλε από τη Ρόδο μόλις ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης. «Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας», τόνισε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζοντα την αισιοδοξία του. «Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» επεσήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος.

Μανιάτης: Ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα

Στην ανάγκη της ανανέωσης, ώστε μέσω νέων λύσεων η δημοκρατική παράταξη να ξεφύγει από τα χαμηλά ποσοστά στα οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στάθηκε στις δηλώσεις του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης ο οποίος ψήφισε στο Άργος. «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Ραγκούσης: Πολιτικά όμορφη μέρα ενότητας

Ως την πιο όμορφη μέρα ενότητας στον προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια χαρακτήρισε την σημερινή ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, σε δηλώσεις που έκανε αφότου ψήφισε στο Χολαργό. «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά» τόνισε.

Θεοδωράκης: Να βρεθούν στο τιμόνι άνθρωποι που έχουν δουλέψει

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης αφότου ψήφισε στο εκλογικό τμήμα της γειτονιάς του στην Αγία Βαρβάρα όπου τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. «Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Γάτσιος: Νέος φορέας που θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, αφού ψήφισε, δήλωσε «Ας κάνουμε σήμερα μαζί το πρώτο βήμα για έναν νέο, ενιαίο φορέα, ο οποίος θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας».

Πόντας: Να δουλέψουμε για ένα μεγάλο κόμμα

Σε εκλογικό κέντρο της Ηλείας, ψήφισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας. Αμέσως μετά δήλωσε: «Πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να αφυπνιστούμε όλοι,  να συμμετάσχουμε όλοι και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα μεγάλο Κόμμα και μια νέα Ελλάδα που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες και τα όνειρα μας. Ευχαριστώ όλους τους πολίτες που θα με επιλέξουν σήμερα, αλλά και όλους τους πολίτες που θα συμμετάσχουν ανεξαρτήτως επιλογής».

Τζιώτης: Ήρθε και πάλι η ώρα της αλλαγής

«Ήρθε η ώρα της Αλλαγής. Για πρώτη φορά από το 1981 ήρθε και πάλι αυτή η ώρα» ανέφερε ο Δημήτρης Τζιώτης, ο οποίος κάλεσε παράλληλα να επιλέξουν για ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστερά «αυτόν που ξέρει και μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο και τον Αλέξη. Να τελειώνουμε με το παλιό. Να δημιουργήσουμε την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Τη Νέα Ελλάδα».

Βενιζέλος: Υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ψήφισε στις 2 το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους και αμέσως μετά δήλωσε: «Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας».

Θεοχαρόπουλος: Αποφασιστικό βήμα για την αναζωογόνηση του χώρου

Δηλώσεις με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς έκανε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,  Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ψήφισε στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής στην Αττική Όπως δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι γιορτή για τη δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη. Ψηφίζουμε και εκλέγουμε επικεφαλής από τη βάση για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα που θα σπάσει τους φραγμούς και θα εκφράσει ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την αναζωογόνηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Σήμερα, οι πολίτες συμμετέχοντας στη διαδικασία γίνονται συνιδρυτές της νέας προοδευτικής παράταξης. Είναι πραγματικά στο χέρι μας οι διερ­γα­σί­ες στην κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά να απο­τε­λέ­σουν μια ση­μα­ντι­κή πο­λι­τι­κή εξέ­λι­ξη που θα οδη­γή­σει στην ανατροπή των συ­σχε­τι­σμών και σε ένα νέο πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό. Αυτή η ευκαιρία που δημιουργήσαμε με πολύ κόπο δεν πρέπει να χαθεί. Όλοι στις κάλπες. Για μια νέα ισχυρή ενιαία προοδευτική παράταξη».

Το ραντεβού με την επόμενη σελίδα της ιστορίας του φορέα της Κεντροαριστεράς θα οριστεί απόψε μετά την λήξη της ψηφοφορίας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν έως τις 20.00, όπου και θα κλείσουν οι κάλπες, εκτός από την περιοχή της Αθήνας όπου λόγω του Μαραθωνίου η ψηφοφορία θα παραταθεί έως τις 21.00. Να υπενθυμίσουμε ότι εκλογικά τμήματα υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη. Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ' ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

Σε περίπτωση που χρειαστεί θα υπάρξει και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων που θα επικρατήσουν στην σημερινή ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο θα έχουν όμως μόνο όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:

  • Νίκος Ανδρουλάκης,
  • Kωνσταντίνος Γάτσιος,
  • Φώφη Γεννηματά,
  • Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Γιώργος Καμίνης,
  • Γιάννης Μανιάτης,
  • Απόστολος Πόντας,
  • Γιάννης Ραγκούσης 
  • Δημήτρης Τζιώτης

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης . ΄Οποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του . Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί. Σ΄όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί.

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr.

Για να υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να υπάρξει υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφίσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.

Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει «Δίκτυο Εμπιστοσύνης» ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.