Σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες «έλαβε την επίσημη κοινοποίηση με την οποία τίθεται από 12ης Φεβρουαρίου σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει την συμφωνία των πλευρών για το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καλωσορίζει αυτή την εξέλιξη η οποία διευθετεί την μακρά διένεξη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης», αναφέρει.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα που κοιτά προς τα μπρος για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής. Είναι βαθιά ευγνώμων προς τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, για την αταλάντευτη δέσμευση και την αφοσίωσή του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Ο Ζάεφ δεν ρισκάρει να πάει σε πρόωρες εκλογές

Μια συζήτηση που είχε ανοίξει στα Σκόπια μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αφορούσε το εάν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα επεδίωκε τις πρόωρες εκλογές για να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πια να απομακρύνεται, αφού το κυβερών κόμμα απέρριψε σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρίστιαν Μίτσκοτσκι, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO.

Το σενάριο ήθελε τον Ζάεφ να επιλέγει τις εκλογές μαζί με τις Προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα (η θητεία του Προέδρου Ιβάνοφ λήγει το Μάιο του 2019 και ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής) αλλά φαίνεται πως η προοπτική απομείωσης των ποσοστών των Αλβανικών κομμάτων που συγκυβερνούν με τον Ζάεφ, αποθάρρυναν τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό από αυτή την απόφαση. Ούτως ή άλλως η προεδρική εκλογή στην γειτονική χώρα αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της πολιτικής δύναμης στη χώρα, αφού τα κόμματα υποδεικνύουν υποψηφίους για το ανώτατο αξίωμα και έχουν αποφασιστική επιρροή στους ψηφοφόρους.

Το βασικό σενάριο ήθελε τον Ζάεφ να πηγαίνει σε εκλογές με προίκα την συμφωνία και το ξεμπλοκάρισμα της ΝΑΤΟϊκής προοπτικής για τη γειτονική χώρα, αλλά και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση το φετεινό καλοκαίρι. Συν τοις άλλοις, η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, ο πρώην Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι είναι υπόδικος και έχει διαφύγει στην Ουγγαρία και ο ηγέτης του VMRO μοιάζει ανίσχυρος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Ένα κόμμα που θέτει σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους δεν σκέφτεται πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ακόμα και όταν τα ποσοστά δημοτικότητάς του και η υποστήριξη που απολαμβάνει από τους πολίτες, είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα της αντιπολίτευσης.. Ήδη είμαστε μέρος του ΝΑΤΟ, αναμένουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ένα υπεύθυνο κόμμα και μία υπεύθυνη κυβέρνηση, δεν θα έθεταν σε κίνδυνο αυτήν την δυνατότητα, δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα οδηγούσαν σε διακοπή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του SDSM, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κονσταντίν Κοσταντίνοφ, εξηγώντας την απόφαση του SDSM να απορρίψει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές.

Πέρα από τα εσωτερικά, ο Ζάεφ έχει μπροστά του τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο, όπου θα βρεθούν στο Μόναχο, στη διάσκεψη για την ασφάλεια, όπου αναμένεται να παραλάβουν από κοινού το βραβείο “Εβαλντ φον Κλάιστ”. Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις Πρέσπες, οι δυο άντρες θα συζητήσουν τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας αλλά και τα επόμενα βήματα ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.