Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, καθώς το Κίνημα Αλλαγής δέχεται ακόμα τους «κλυδωνισμούς» από την άρνησή του να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το Ποτάμι παρουσιάζει σημάδια... διάλυσης, εξαιτίας της ψήφου του υπέρ της Συμφωνίας. 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πολίτες και κινήσεις από την ανανεωτική και τη μεταρρυθμιστική αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και την οικολογία, συναντήθηκαν και συζήτησαν για την «επαναθεμελίωση και τη συγκρότηση» του χώρου. 

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η προσπάθεια με το ΚΙΝΑΛ απέτυχε καθώς περίσσεψαν, όπως σημείωσαν, οι τακτικισμοί και οι αρχηγισμοί και έλειψε η πολιτική. Επίσης κατηγόρησαν το ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό καθώς κυβερνούσε μέχρι πρόσφατα με τους ΑΝΕΛ.

Σ' αυτήν, μεταξύ πολλών άλλων πήραν μέρος οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος που μόλις πρόσφατα διαγράφηκε από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έγινε τέτοιος μετά την κατάργηση της ΚΟ του Ποταμιού. 

«Η σημερινή ανοιχτή συνάντηση είναι μια κίνηση από τα "κάτω", από τη βάση. Στελέχη της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών καλούν για μια νέα αρχή στον χώρο. Ουσιαστικά συσπειρώνεται ξανά ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς που μόλις τα προηγούμενα χρόνια εξέφρασε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Είναι το πρώτο βήμα και στόχος είναι να συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο, η στρατηγική και τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά την κεντροαριστερά και τους προοδευτικούς πολίτες. Για μια πραγματικά νέα αρχή μακριά από σχήματα αναπαλαίωσης» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε «επιδίωξή μας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να σχηματοποιηθούν όλα αυτά ώστε η ενιαία σύγχρονη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική Αριστερά να κατέβει στις ευρωεκλογές για να εκφράσει τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την αισιοδοξία του που κατάφεραν οι πολίτες του χώρου να συναντηθούν και υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το ότι κατορθώσαμε σε μια στιγμή όπου τα πράγματα στη χώρα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, με μια διάχυτη πολιτική παρακμή και με προφανή αδιέξοδα, το ότι αισθανθήκαμε την ανάγκη, ανταποκρινόμενοι και στο αίτημα της κοινωνίας, να συναντηθούμε, αυτό είναι σημαντικό».

«Η στόχευσή μας είναι αυτό που ξεκινάει σήμερα να αποκτήσει ρίζες και στον βαθμό που αυτό γίνει προφανώς στη στόχευση των μεγάλων κοινωνικών συναντήσεων που είναι οι κάλπες θέλουμε να είμαστε παρόντες» συμπλήρωσε ο κ. Λυκούδης. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Δημήτρης Χαλαζονίτης, ο Δημήτρης Λουκάς, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Θοδωρής Τσίγκας.