Απόφαση σχετικά με την εκλογική συμπεριφορά της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, πήραν τα μέλη της μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Ως προς τις εκλογές και τις ευρωεκλογές, το Πολιτικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι πρώτη επιλογή μας είναι να συμμετάσχουμε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσουν συμφωνήσουμε πάνω σε αρχές». 

Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία της κίνησης Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι άνευ όρων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φράση «πρώτη επιλογή», καθώς υπαινίσσεται ότι δεν είναι και η... μοναδική. 

Στην ανακοίνωση της κίνησης, γίνεται και η αποτίμηση της συμμετοχής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Εκεί σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η ηγεσία των ΑΝΕΛ ήταν ένας εν δυνάμει και για ένα μέρος των απαιτήσεων της αντιμνημονιακής μάχης σύμμαχος στη Σωτηρία, ήταν όμως ξένη ως προς μια κυβέρνηση αριστερός. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαζε το λαϊκό κοινωνικό στοιχείο της, στο δεύτερο όλο και περισσότερο έβγαζε έναν δεξιό λόγο που μετασχηματιζόταν σε ακροδεξιό. Λόγο στον οποίο προστέθηκε, επιπλέον, η σύγχυση στην οποία περιήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά τις αρχές του 2017. Σε αυτά τα πλαίσια η συνεργασία μαζί του ήταν αδύνατο να προχωρήσει» αναφέρει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.