Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η δεύτερη και καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συνομίλησαν για να κλείσουν τις εκκρεμότητες που είχαν απομείνει και να προχωρήσουν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes.

Όπως όλα δείχνουν η ονομασία είναι το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija) και η συμφωνία προβλέπει ότι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αλλάξουν τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυρωτισμό.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στις 6 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς με γύρο τηλεφωνημάτων.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ζήτησαν να δουν το κείμενο της συμφωνίας στις λεπτομέρειές του. 

Επίσης, θα ενημερωθεί η Βουλή σε ειδική ημερήσια διάταξη, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, πιθανότατα την προσεχή Παρασκευή.

Η συμφωνία θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μετά από τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία έχει συμφωνήσει να προχωρήσει η πΓΔΜ.

Στα Σκόπια, ο Ζάεφ ενημέρωσε τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου VMRO.

Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reader.gr ενημερώθηκαν οι ηγεσίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.