Οκτώ μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα στρατόπεδα και οι συμμαχίες αρχίζουν να διαμορφώνονται και το τοπίο να ξεκαθαρίζει σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες. Για τους περισσότερους εκ των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών, είναι δεδομένο πως θα διεκδικήσουν μια νέα θητεία - ανεξαρτήτως της (πολιτικής) στήριξης της οποίας θα τύχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιάννης Μπουτάρης στο δήμο Θεσσαλονίκης και οι Σταύρος Αρναουτάκης και Απόστολος Κατσιφάρας στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι, αλλά «φλερτάρουν» και με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις του Γιάννη Μώραλη στο δήμο Πειραιά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο δύο είναι τα μεγάλα ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους και τις κομβικές περιφέρειες: ο Γιώργος Καμίνης και η Ρένα Δούρου.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, η ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή και η εμπλοκή του στη διαδικασία εκλογές επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, με τον ίδιο υποψήφιο, φαίνεται πως ενίσχυσε τα σενάρια καθόδου του ως υποψηφίου βουλευτή στην Α' Αθήνας. Ο ίδιος, άλλωστε, συμμετέχει στο κλιμάκιο του ΚινΑλ που θα επιλέξει τους υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στο δήμο Αθηναίων. «Το ένα δεν αποκλείει το άλλο», δήλωσε πάντως πρόσφατα ο ίδιος.

Έτσι, το όνομά του ακούστηκε και για το ευρωκοινοβούλιο, όμως τον τελευταίο καιρό ο ίδιος δεν αποκλείει σε συνομιλητές του το ενδεχόμενο να διεκδικήσει πράγματι την επανεκλογή του στο δήμο της Αθήνας, υπερασπιζόμενος το έργο του, όπως το πλεόνασμα που κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά εφέτος ο δήμος. Ο ίδιος θ' ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω και σίγουρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας προφανώς εικόνα κι από τις πρώτες δημοσκοπήσεις και τη δυναμική της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική δεδομένη, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης υποψηφίου. Το σενάριο, ωστόσο, τρίτης θητείας μοιάζει ούτως ή άλλως «τραβηγμένο», σε αντίθεση με το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Καμίνη στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα με την περιφερειάρχη Αττικής, με τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι να έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους και να έχουν πλήξει το προφίλ της κυρίας Δούρου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια, πριν ακόμη το Μάτι, είχε συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα το ενδεχόμενο μετακίνησής της στις Βρυξέλλες. Είτε ως ευρωβουλευτής είτε ακόμη και ως Επίτροπος, στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η θητεία του οποίου θα λήξει παράλληλα με την εκλογή της νέας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου. Οι... κακές γλώσσες στην Κουμουνδούρου αναφέρουν μάλιστα πως και ο πρωθυπουργός δεν θα είχε αντίρρηση σε μια τέτοια μετακίνηση, καθώς θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο τις βλέψεις που φέρεται να έχει η κυρία Δούρου για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα ηγεσίας είτε μετά τις εκλογές είτε μετά από μια οικειοθελή αποχώρηση του κ. Τσίπρα στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον.

Η δυναμική επανεμφάνισή της, ωστόσο, στα social media κι η υπεράσπιση του έργου της το τελευταίο διάστημα μαρτυρά ότι ενδέχεται να κάνει δεύτερες σκέψεις. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε, άλλωστε, με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη σκέψη γι' άλλη υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής, καθώς δικαιωματικά η κυρία Δούρου πρέπει να αποφασίσει η ίδια εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια και αν κλίνει προς αυτό, θα πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία ακριβώς να υπερασπιστεί ό,τι έκανε (ή δεν έκανε) στα πέντε χρόνια της θητείας της ως περιφερειάρχης. Συνεπώς, η απόφαση ανήκει μάλλον στην ίδια, αλλά θα ληφθεί πάντα σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα.