Περίπου στις 19:00 εκτιμάται ότι θα περάσει το «κατώφλι» του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Βασική ωστόσο προϋπόθεση για να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας είναι να έχει προηγηθεί το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ, ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία για το ονοματολογικό, την ώρα που ως το απόλυτο «φαβορί» φιγουράρει το «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως επισημαίνουν την ίδια στιγμή, πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επικείμενη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκόπη Παυλόπουλο βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Reader.gr, η ώρα της κρίσης πλησιάζει για το Σκοπιανό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται πάνω από ένα τηλέφωνο, με όλες τις ενδείξεις να δηλώνουν ότι οι δυο πλευρές πρόκειται να συμφωνήσουν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Οι δυο πλευρές συνομίλησαν επί μια ώρα χθες το μεσημέρι και πρόκειται να επανέλθουν σήμερα, για να κλείσουν, όπως πλέον διαρρέουν, τη συμφωνία.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συνομιλήσουν για να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει και να προχωρήσουν - όπως όλα δείχνουν - σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Σκοπιανό.

Εάν υπάρξει συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερώσει - πιθανότατα με γύρο τηλεφωνημάτων - τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προβεί σε διάγγελμα, παρουσιάζοντας τη συμφωνία.

Επίσης, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενημερωθεί σε ειδική ημερήσια διάταξη η Βουλή από το πρωθυπουργό, την προσεχή Παρασκευή.

Η συνάντηση των  κ. Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες - εφόσον επιβεβαιωθεί - θα γίνει πιθανότατα το Σάββατο, προκειμένου οι δυο πλευρές θα υπογράψουν τη συμφωνία.

Η επικύρωση από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να πάρει οριστική απόφαση για το θέμα της έναρξης ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ.