Την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη, ζητούν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το νησί αλλά και ο ανεξάρτητος πλέον, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση, Σπύρος Δανέλλης. 

Παρά το γεγονός πως ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, ξεκαθάρισε ότι δεν προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τα συγχαρητήρια που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό μετά τη στάση, αλλά και η παρουσία στις εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Κεντροαριστερά και πλέον και οι κοινές ερωτήσεις με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δείχνουν πως υπάρχει μια προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές. 

Εκτός από τον Σπύρο Δανέλλη, την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Στο κείμενο της ερώτησή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί μέτρο για την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά και από τη συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ, καθώς και ότι στη χώρα μας επί περίπου τέσσερις δεκαετίες η εφαρμογή του αποτέλεσε πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών σε βάρος των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση -σε μία περίοδο δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής- υλοποίησε τη δέσμευσή της απέναντι στους νησιώτες, εφαρμόζοντας πιλοτικά και θεσμοθετώντας για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό μέτρο που απαντά στις ανάγκες των νησιωτών και στις ανάγκες για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του μέτρου στην Κρήτη, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το νησί από έναν θεσμό που θωρακίζει αποτελεσματικά τους πολίτες της, και ότι η καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεί την Κρήτη. Ρωτούν, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό εάν θα επεκταθεί εντός του έτους και με ποιο χρονοδιάγραμμα το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη.