Επιλογή αμιγώς κομματικού χαρακτήρα και άλωσης του κράτους αποτελεί για τη ΝΔ η περίπτωση της τοποθέτησης της Επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου στη θέση της Επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αρμόδιες κομματικές πηγές να δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η τοποθετήσή της δεν δεσμεύει την αξιωματική αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα. 

Η κ. Θάνου, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες χθες, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από τη θέση της, εκτός αν παραιτηθεί η ίδια. Αρμόδιες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το Reader.gr, αλλά και νομικοί κύκλοι δεν συμμερίζονται την άποψη της κ. Θάνου. Όπως εξηγούν, ο νόμος αλλάζει με νόμο. Και, επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εντάσσεται στην πεντάδα των ανεξάρτητων αρχών, για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει πολύ σαφείς προδιαγραφές, οι εν λόγω πηγές εξηγούν ότι, εφόσον επέλθουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε και η παρουσία της κ. Θάνου δεν είναι δεσμευτική για μια επόμενη κυβέρνηση. 

«Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι -νομικοί αλλά και πολιτικοί- για να αποκατασταθεί η αμεροληψία των Ανεξάρτητων Αρχών τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής προσπάθησε να ελέγξει. Οι εκλογές άλλωστε όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσουν», το έθεταν, εμμέσως πλην σαφώς, αρμόδιες γαλάζιες πηγές, φωτογραφίζοντας το προαναφερθέν σκεπτικό. 

Για τη ΝΔ το θέμα είναι μείζον. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε σχετική επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με κοινοποίηση στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για το ζήτημα, εκφράζοντας τη ρητή διαφωνία του με τον διορισμό Θάνου. 

Υπογραμμίζεται, άλλωστε, ότι στη ΝΔ εκτιμούν ότι «ηάλωση του κράτους και η προσπάθεια χειραγώγησης των θεσμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προηγούμενο». Μάλιστα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουν και άλλη μια λογική πίσω από τον διορισμό της κ. Θάνου: με δεδομένο ότι οι εκλογές έρχονται και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την ήττα του, εκτιμούν ότι επιχειρεί να ναρκοθετήσει το σκηνικό για την επόμενη μέρα, δια της κομματικοποίησης νευραλγικών δημόσιων θέσεων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρμόδιες πηγές θύμιζαν στο Reader.grκαι την περίπτωση της κ. Άννας Νάκου, νυν αντιπροέδρου της Επιτροπής. Η κ. Νάκου, δικηγόρος στο επάγγελμα, ήταν στέλεχος της Επιτροπής, στη συνέχεια αποσπάστηκε στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και ως συνεργάτης του κλήθηκε να συνδιαμορφώσει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που, εν τέλει, κρίθηκε αντισυνταγματικός. Αργότερα, από τον Μάρτιο του 2017, η κ. Νάκου βρέθηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής.