Σε τροχιά ανακοινώσεων προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος φαίνεται πως μπαίνει η ΝΔ, μιας και έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με πολλά πρόσωπα που θα είναι στη γαλάζια ευρωλίστα και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα.

Με βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό στην οδό Πειραιώς, ανακοινώσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να γίνουν ακόμα και αυτή την εβδομάδα, αν και δεν πρόκειται να ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο στο σύνολό του. Εκτιμάται, δηλαδή ότι θα ανακοινωθούν 20-30 πρόσωπα, με την ευρωλίστα να κλείνει οριστικά πιο ύστερα και εφόσον καταστεί σαφής και ποιος θα είναι ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Διότι, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, αν οι εθνικές εκλογές για κάποιον λόγο δεν συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τότε η ΝΔ θα αναγορεύσει την ευρωκάλπη σε μητέρα των μαχών, πολιτικοποιώντας την στο έπακρο, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της χαλαρής ψήφου και να καταστεί εξ αρχής σαφής η καθαρή διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ, πάντως, εξακολουθούν να θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό το σενάριο του Μαϊου, εκτιμώντας πως η κυβερνητική φθορά είναι πολύ μεγάλη, ώστε ο πρωθυπουργός να ρισκάρει συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές, μετά από μια καθαρή ήττα στην ευρωκάλπη.

Ως προς τις έδρες της επόμενης Ευρωβουλής, στη ΝΔ εκτιμούν ότι πάνε σίγουρα για επτά, έναντι των πέντε που έχει σήμερα το κόμμα, με προοπτική ακόμα και για οχτώ, αν το ποσοστό που πετύχουν στην κάλπη είναι πάνω από 30%.

Βεβαίως, οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο και το εύρος των ανακοινώσεων ανήκουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως συνεργάτες του που ήταν επιφορτισμένοι με το σκέλος των επαφών με πρόσωπα έχουν κλειδώσει πολλούς υποψηφίους. Στη λίστα δεν θα συμπεριλαμβάνονται, πάντως, ονόματα-«σελέμπριτι». Ακόμα, όπως έχει γίνει γνωστό, στην ευρωλίστα δεν θα είναι ο γνωστός παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς, ενώ στη συζήτηση που έγινε και ο γνωστός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δεν είπε εν τέλει το «ναι», αν και είναι πρόσωπο στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκτίμηση.

Ως προς τα πρόσωπα, συνεπώς, όπως είναι γνωστό, επικεφαλής του εκλογικού αγώνα θα είναι, ως γνωστόν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένες επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, την Τετάρτη που έρχεται θα είναι στην Πάτρα και αναμένεται να γυρίσει όλη τη χώρα, ενώ, όπως έχει ξαναγράψει το Reader.gr, έχει υποβάλλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το σχέδιο για τον εκλογικό αγώνα σε όλη τη χώρα.  Από τους νυν ευρωβουλευτές, υποψήφιοι θα είναι εκ νεόυ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ενώ η Μαρία Σπυράκη θα μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Δυναμική είσοδο επιδιώκει να κάνει η βουλευτής της Β’ Αθηνών Άννα Ασημακοπούλου, η οποία επίσης έχει ξεκινήσει το εκλογικό της tour, ενώ υποψήφια θα είναι και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Από τους νυν βουλευτές, πρόθεση να μετακομίσει στο ευρωψηφοδέλτιο έχει εκφράσει και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, κάτι που δεν θεωρείται διόλου απίθανο.

Από εκεί και πέρα, υποψήφιος θα είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος που επίσης έχει ξεκινήσει το «τρέξιμο». Επίσης, δύο πρόσωπα με «παρελθόν» στο Ποτάμι μπαίνουν στη μάχη για πρώτη φορά με τα «χρώματα» της ΝΔ: ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και βουλευτής με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και ο καθηγητής της Οξφόρδης και άλλοτε υποψήφιος πρόεδρος του Ποταμιού, Παύλος Ελευθεριάδης. Εκκρεμεί, ακόμα, η απόφαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη, ενώ λέγεται ότι υποψήφιος θα είναι τόσο ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιάννης Πάιδας. Υποψήφιοι, πάντως, θα είναι σίγουρα το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης, το στέλεχος της Κομισιόν Νίκος Γιαννής, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Θοδωρής Καλαμπόκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και η καθηγήτρια της Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.