Κόντρα με εκατέρωθεν ανακοινώσεις ξέσπασε μεταξύ της ΝΔ και του υπουργείου Οικονομικών για τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στο «ευχαριστώ» της ΝΔ που υποστήριξε ότι ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του είπε ότι η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση, απάντησε: «Το γεγονός ότι η Νέα δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ, με ανακοινώσεις τραγικοκωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται, σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let's imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

Α. Of course, of course we did we wouldn't change our position just because new democracy was in power. I don’t think it's very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο Η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ (με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;

Απ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά...»

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία είχε σχολιάσει ότι «ευχαριστεί δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της ΝΔ για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του», κατέληξε η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο SNBC ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας μόνο επειδή η ΝΔ θα ήταν στην εξουσία. Δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό ότι η ΝΔ θα είναι στην εξουσία, αλλά στο απίθανο και ατυχές ενδεχόμενο να είναι στην εξουσία, αν αυτή ήταν μια από τις θεμελιώδεις θέσεις τους που θα ήθελαν να πραγματώσουν, θα τους στηρίζαμε. Αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων θέσεών τους, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.