«Δεν θα μου μιλάει εμένα η ελληνική ακροδεξιά περί προδοσίας» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Προδότες είναι  αυτοί που παρέδωσαν στο βουλγαρικό φασισμό την Καβάλα, εκείνοι που παρέδωσαν την Κύπρο» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θέλουν να εκφοβίσουν τον κόσμο και διαλαλούν ότι η Συμφωνία θα φέρει όλα «τα στραβά και τα παράλογα».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τη χώρα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι» τόνισε. «Ακούω κατηγορίες ότι η γειτονική χώρα θα φτάσει μέχρι το Αιγαίο. Η πραγματικότητα είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει μόλις το 1% της στρατιωτικής ισχύος μας και το ΑΕΠ της είναι μόλις το 6% του δικού μας» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό. Δεν τίθεται ζήτημα μειονότητας. Χωρίς σύμβολα εις βάρος μας και εδαφικές διεκδικήσεις» υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει πρόβλημα ιθαγένειας νομικά. Στη συμφωνία η ιθαγένεια δεν ταυτίζεται με την ταυτότητα, πουθενά και η γλώσσα είχε δοθεί πριν από 40 χρόνια και δεν αλλάζει αυτό σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο ΟΗΕ. Πλέον οι γείτονές μας γίνονται φίλοι μας» κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.