Η ελληνική πρόταση στα Σκόπια έχει σταλεί εδώ και ημέρες, αποκάλυψε πριν λίγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως είπε πριν λίγο ο υπουργός Εξωτερικών, «έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια την Πέμπτη και θα έχει συναντήσεις με τον κ. Νιμιτρόφ αλλά και πολιτικούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες μέρες ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «παράλογες απαιτήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας και είναι άγνωστο εάν αυτό συνδέεται με το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων που έχουν ήδη σταλεί στην άλλη πλευρά, όπως σήμερα αποκάλυψε ο κ. Κοτζιάς.

Παρέμβαση Μέρκελ για τους 2 στρατιωτικούς

Εν τω μεταξύ, την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, εξέφρασαν για την υπόθεση των 2 προφυλακισμένων στρατιωτικών, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Συζήτηση και για την Συρία

«Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή. Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία. Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στα εσωτερικά αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα σημείωσε: «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά. Κάναμε μία κουβέντα με την υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και το διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του 1960 και του 1970 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης»