«Η διαπραγμάτευση δε γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δηλώσεων», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην ενημέρωση που έκανε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το στάδιο των συζητήσεων με την πΓΔΜ: «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων. Θα πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση.

Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις Ζάεφ, με τις οποίες τάχθηκε κατά της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος, απαιτήσεις της Αθήνας.

«Αναφερθήκαμε και στο ζήτημα της Ρωσίας, στο οποίο τόνισα ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα που μας απασχολεί αλλά ταυτόχρονα να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνουμε. Πολλές χώρες πιέζουν για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία. Εδειξα ότι η Ελλάδα είναι μόλις η 26η χώρα σε όγκο εμπορίου με τη Ρωσία και μόλις 27η στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία πέρα και έξω από το θέμα των κυρώσεων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, υπογράμμισε στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι «πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών, που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια όπως και αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν. Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό». 

«Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε ενέργεια από οπουδήποτε κι αν προέρχεται σε βάρος του διεθνούς δικαίου. Υπογράμμισα ότι ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του δικαίου πολέμου και ότι η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, γιατί καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.