Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση μετά την τρικυμία που προκάλεσε η σύγκρουση Κοτζιά-Καμμένου και η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Το μέτωπο πάντως μαίνεται, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς επανήλθε και μέσω Twitter έκανε λόγο για «ψέματα, συκοφαντίες, διεφθαρμένους, εκβιαστές και πιστόλια του συστήματος», υπονοώντας για μία ακόμη φορά ότι πίσω από την όλη ιστορία κρύβεται η υπόθεση των μυστικών κονδυλίων συγκεκριμένων υπουργείων. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω» στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατά τα λοιπά, ο Πάνος Καμμένος δεν εξέπληξε με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας αφενός πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκπλήξεις πριν από το Μάρτιο, όπως έχει συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου πως οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αμέσως μόλις η συμφωνία των Πρεσπών κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Όμως, για πρώτη φορά επιτέθηκε ανοιχτά σε στελέχη του, τους οποίους ονόμασε «Μακεδονοκλάστες», εξ αφορμής της στήριξής τους στη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για την Έλενα Κουντουρά και τον Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι απουσίαζαν μάλιστα από τη συνεδρίαση, επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις λόγω των υπουργικών τους καθηκόντων.

Στο Μαξίμου πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στην πΓΔΜ αποφεύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προχωράει κανονικά. Έτσι, με δεδομένο ότι εάν τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, τότε η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει στη Βουλή Ιανουάριο ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου έχουν αρχίσει ήδη οι υπολογισμοί. Βάση αποτελούν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπέρ της συμφωνίας, εκτός της κυρίας Κουντουρά, από τους ΑΝΕΛ έχει ταχθεί ανοιχτά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πιθανότατα ο Κώστας Ζουράρις (σ.σ.: ο κ. Κουίκ δεν είναι βουλευτής). Επίσης, ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας είναι ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζητάει, ωστόσο, την αποσύνδεση της συμφωνίας από την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού. Υπέρ της συμφωνίας έχει εκφραστεί, τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα παραπάνω δείχνουν έτσι ότι η κυβέρνηση διαθέτει - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - την πλειοψηφία για να μπορέσει να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Διαθέτει, όμως, τη δυνατότητα να βρει τους 151 βουλευτές σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, ώστε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης; Στο ερώτημα αυτό καλούνται ν' απαντήσουν το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, καθώς στην περίπτωση που δεν βρουν τους 151, θα πρέπει ν' αποφασίσουν εάν και πότε θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Το Μάιο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές - όπερ σημαίνει πως για ένα διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως «κυβέρνηση ανοχής», δηλαδή μειοψηφίας, με τη ΝΔ να δηλώνει ήδη ότι δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ή νωρίτερα; Λεπτομέρειες προσεχώς.