«Οπαδούς της αδράνειας» χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «Η ΝΔ βλέπει μπροστά σε κάθε συμφωνία ήττες και καταστροφές. Νομίζει ότι όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν πρέπει να κάνουμε συμφωνίες.  Στις διακρατικές σχέσεις συζητάω με αυτόν που έχω πρόβλημα». 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο λεγόμενο βέτο στο Βουκουρέστι, λέγοντας «Μας λένε για το βετο του Βουκουρεστίου. Θέλετε να βγάλουμε τα πρακτικά του Βουκουρεστίου; Δεν υπάρχει βέτο. Μας καταδίκασε το Διεθνές Δικαστήριο γιατί έκαναν δηλώσεις για κάτι που δεν έκαναν. Βρήκαμε την καταδίκη του δικαστηρίου της Χάγης που μας καταδίκασε για τα ανύπαρκτα». 

Παράλληλα κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας: «Όταν έβαζαν στο ΝΑΤΟ χωρίς όρους την Αλβανία, έβαλαν όρους για την ελληνική μειονότητα; Όταν έβαζαν την Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, της ζήτησαν το πολύ απλό να επιστρέψει τα σκεύη και τα χειρόγραφα από τα ελληνικά μοναστήρια που έκλεψε ο βουλγαρικός φασισμός».

Κλείνοντας σημείωσε αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία: «Δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να καταλάβουν. Δεν μπορούν, τους βολεύουν τα προβλήματα. Δεν αξίζουν να ασχολούνται ως κυβέρνηση με προβλήματα που δεν μπορούν».