«Κάνουμε το καθήκον μας με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας, υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας αλλά δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. 

Εξηγώντας την τοποθέτηση του κόμματός του σημείωσε «σήμερα δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μίας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας». 

«Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή από την Ελλάδα δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι το θερμοκήπιο του Μεταπρεσπικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος. Αναφορικά με τις κατηγορίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους της αρνητικής τοποθέτησης της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως αυτά τα λέει η ΝΔ «που ήταν πάντα υπέρ κι εκεί» διότι έχει τη νομιμοποίηση και την άνεση να έρθει σε τριβή και να θέτει ζητήματα στου συμμάχους. «Εμείς δεν μπήκαμε σαν γενίτσαροι» τόνισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος είναι απέναντι στις δικές του στρατηγικές, καθώς στο πρόγραμμά του το 2015 αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή διεθνή αποσταθεροποίηση» και έκανε διαδηλώσεις.

«Η ΝΔ έφυγε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ όταν έκρινε ότι αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και ξαναμπήκε όταν το επέβαλλε το εθνικό συμφέρον» επισήμανε, υπενθυμίζοντας και το Βουκουρέστι, και δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και ειδικά σε σας».