«Η κυβέρνηση έχει καταστεί το καλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια για το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Ο γγ του ΚΚΕ κατήγγειλε τον ΝATOϊκό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αν και εντείνει την προσπάθεια της «να ξεπλύνει την ιμπεριαλιστική συμμαχία», στην οποία έχει αναβαθμισμένο ρόλο, θα αποτύχει, γιατί ο λαός δεν πιστεύει λέξη από τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία έχει χαρακτήρα αντιιμπεριαλιστικό.

«Με το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας, επιβεβαιώνεται ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έγινε για να μαντρωθεί ο γειτονικός μας λαός στο ΝΑΤΟ, για να επιταχυνθεί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο γγ του ΚΚΕ και χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, ότι «η Συμφωνία επιλύει ένα διμερές ζήτημα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και ότι η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα αλλά αποτελεί αποκλειστική επιλογή της γειτονικής χώρας».

«Η κυβέρνηση αποτελεί το καλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε δεν κρύβουν τη χαρά τους οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι γελοιοποιήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ισχυρίζονταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Η συμφωνία, είπε ο κ. Κουτσούμπας, είναι ένας ακόμα κρίκος στις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στην περιοχή, και μάλιστα είναι διευθετήσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πολεμική προπαρασκευή στα Βαλκάνια

«Πόση ασφάλεια μπορεί να νιώθουν οι λαοί στα Βαλκάνια, από την ενίσχυση αυτών των σχεδιασμών;» είπε ο γγ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, παραπέμπουν ουσιαστικά σε πολεμική προπαρασκευή.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις διακηρύξεις του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία δυνάμεων ταχείας επέμβασης, στο δόγμα για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ανοίγουν ζητήματα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

«Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «την ασφάλεια που εγγυώνται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», την έχουν δοκιμάσει «στο πετσί τους» οι λαοί των Βαλκανίων, με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, τη συγκρότηση κρατών και προτεκτοράτων και τη δημιουργία τεράστιων βάσεων εφόρμησης, όπως αυτή στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλλά και ο ίδιος ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ», είπε ο γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι «την έχει δοκιμάσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και στη διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ιδίως ο ισχυρισμός ότι «όλα υπηρετούν το στόχο η Ελλάδα να αναδειχθεί ηγέτιδα δύναμη» κουβαλάει την ελληνική εμπλοκή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κατήγγειλε ο Δ. Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ο κατήφορος της δεν έχει πάτο».

Μοντέλο Πρεσπών στην Κύπρο

Ο κ. Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει νέες αμερικανο-νατοϊκές διευθετήσεις και μόλις τελειώσει με τη "Βόρεια Μακεδονία" και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, προχωρά σε μοντέλο Πρεσπών και στο Κυπριακό. 

Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε και στις «αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση και προώθηση γεωπολιτικών σχεδίων και ανταγωνισμών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πλήρως στρατευμένη στον NATOϊκό στόχο για τη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο και την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή». Όπως μάλιστα είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και διεκδικεί να κατοχυρώσει ρόλο του προτιμώμενου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του γγ στον ρόλο της ΕΕ. «Η Ευρώπη ήδη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο. Η Ευρώπη του Σάντσεθ, του Κόστα και όλων αυτών των Σοσιαλδημοκρατών που φιγουράρουν πρώτοι και καλύτεροι στο ονομαζόμενο προοδευτικό μέτωπο που θέλετε να φτιάξετε στην Ευρώπη, αυτοί είναι οι πρώτοι που έτρεξαν να στηρίξουν το πραξικόπημα των Αμερικανών στη Βενεζουέλα», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι συμμάχους σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχουν «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους νεοφιλελεύθερους, τους άλλους φασίστες και ακροδεξιούς της περιοχής».