«Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, με αξιοποίηση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και του αντιδραστικού εθνικισμού. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων, με πρώτο από όλους τον ελληνικό λαό» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Δε συζητάμε βέβαια για τα γνωστά και μη εξαιρετέα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο που γράφουν καθ' υπόδειξη του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Αναπαράγοντας μάλιστα, χιλιοειπωμένα αντιδραστικά και αντικομμουνιστικά επιχειρήματα σαν αυτά που είπε μέχρι πριν από λίγο και ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι οι συμμαχίες που φτιάχνετε εκτός από τους ΑΝΕΛ, με σεσημασμένους αντικομουνιστές συγγραφείς πιάνουν τόπο κ. Τσίπρα» δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των θέσεων του ΚΚΕ από κάποιους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση «που δεν τολμά να προχωρήσει ούτε καν σε στοιχειώδεις υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική, ο ουσιαστικός, απαραίτητος σήμερα πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε αυτοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, η κατάργηση του προνομίου η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής να αποφασίζει για την ποινική δίωξη των υπουργών».

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση «γιατί καλλιεργεί τη μείωση των απαιτήσεων και ευθύνεται για την ηττοπάθεια και την απογοήτευση που έχει καλλιεργήσει στα λαϊκά στρώματα και γιατί παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η κυβερνητική συνεργασία της με το ακροδεξιό εθνικιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ του Καμμένου έδωσε αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς ρητορικής, ενίσχυσε και ενισχύει την εξοικείωση ενός τμήματος του λαού μας με αντιδραστικά οπισθοδρομικά μορφώματα, άνοιξε το δρόμο για παραπέρα συντηρητικοποίηση, αντιδραστικοποίηση τμημάτων του λαού, αφού ο λαϊκισμός, ο έρπον φασισμός τέτοιων θέσεων, βρήκαν έδαφος πρόσφορο εξαιτίας και της ανέχειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των μνημονίων, της κρίσης, της διαφθοράς που ακολούθησε και αυτή η κυβέρνηση, συκοφαντώντας αρχές, αξίες, και οράματα της αριστεράς».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για «θράσος» καθώς εμφανίζεται ως αντίπαλος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής την ίδια στιγμή που προχωρά στη μείωση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, στον περιορισμό των ελλειμμάτων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί της.

Σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στο τι λέει και τι κάνει η κυβέρνηση ο Δ. Κουτσούμπας κατέληξε «γι' αυτό ο λαός πρέπει να πει την τελική του λέξη και να αποφασίσει να σας δώσει το πραγματικό μάθημα που σας αξίζει. Και σε σας και στους υπόλοιπους μνηστήρες της εξουσίας, που κι αυτούς έτυχε και τους έχει γνωρίσει πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια κι απ' τη καλή κι απ' την ανάποδη. Τώρα να κάνει το βήμα με το ΚΚΕ».