Η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους: Να εξασφαλίσει τις ανάγκες «του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος» και να «στηθεί αυτός ο κάλπικος διπολικός καβγάς, ανάμεσα κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη  ΝΔ» τόνισε στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος και κυβερνήσεις συνεργασίας, και για να προλάβει πιθανούς τριγμούς και ρωγμές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε, εντάσσεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Μίλησε για επιχείρηση «ηθικοποίησης» του συστήματος, με το υπερώριμο αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86 που αφορά την ευθύνη υπουργών, σημειώνοντας ότι «κι εδώ καταφεύγετε σε ημίμετρα». Είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να φύγουν όλα τα εμπόδια για να προχωρά η έρευνα ή η δίωξη για τον συγκεκριμένο υπουργό, όπως σε όλους τους πολίτες.

Έκανε λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» εις βάρος του λαού με αφορμή τα προνόμια βουλευτών, «ως δήθεν εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς» και τόνισε ότι για το ΚΚΕ «η άρση ασυλίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιείται για την δίωξη της πολιτικής δράσης του βουλευτή».

«Το αστικό κράτος δεν ηθικοποιείται, δεν γίνεται προοδευτικό ούτε ουδέτερο ταξικά. Έτσι είναι και το Σύνταγμά του. Το αστικό κράτος και το σύνταγμά του αλλάζει ριζικά, ανατρέπεται σε ριζοσπαστική, προοδευτική, λαϊκή κατεύθυνση με την μαζική, εργατική, λαϊκή  συνειδητή δράση» δήλωσε. 

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ θα προτείνει ακόμα αλλαγές:

  • Στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν επίσης την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα και την αίρεση του ευρωενωσιακού δικαίου.
  • Στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων στην Ελλάδα.
  • Στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.
  • Στη διεύρυνση του δικαιώματος στην απεργία, άλλο άρθρο, κ.ο.κ.

Ο Δ.Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την σημερινή διαδικασία στη Βουλή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ανταπαντήσεις και τις δευτερολογίες και τριτολογίες, έκανε λόγο για συμπαιγνία και επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής.