Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής άφησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε «Οπωσδήποτε, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για έναν διάλογο δύο «όμορων χώρων» όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση».

«Πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός νομίζω ότι θα έχει την πρωτοβουλία σε αυτό ... για μία κατ' αρχήν ιδεολογική συζήτηση. Αν προκύψει κάτι, αυτό θα είναι πολύ θετικό» πρόσθεσε.

«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω ... όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα» του ΚΙΝΑΛ είπε ο κ. Κρεμαστινός.

«Η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα», συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός.

Όπως εκτίμησε, «τα μισά Σκόπια -ίσως και παραπάνω, η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, λένε ότι θα το αλλάξουν όταν γίνουν κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό ... Θα προκαλέσω ή θα προκληθεί στην ΚΟ συζήτηση σε αυτά τα πολύ βασικά θέματα, για να ληφθεί μία σοβαρή απόφαση ... Οι αντίπαλοι του Ζάεφ δεν δέχονται την Συμφωνία αυτή την στιγμή ... κάποια στιγμή θα γίνουν κυβέρνηση, πλειοψηφία ... υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορώ να πω "τι ωραία που είναι". Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ΚΟ μας».

«Θα δημιουργηθεί μία πλειοψηφία και μία μειοψηφία, που υποτίθεται ότι πρέπει να "ακούσει" την πλειοψηφία, εάν ένα κόμμα είναι συντεταγμένο. Δεν είναι νοητό να ψηφίζει ο πρόεδρος σε οποιοδήποτε κόμμα αλλιώς και διαφορετικά ο βουλευτής και να λένε ότι είναι στον ίδιο χώρο», η απόφαση που θα λάβει η ΚΟ θα πρέπει να γίνει «σεβαστή από όλους ... αυτός που δεν συντάσσεται, αυτομάτως δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα, όποιος κι αν είναι». 

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, καθώς «είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ... την απόφαση θα την πάρει η πρόεδρος του κόμματος, η κ. Γεννηματά». Για την τοποθέτηση της τελευταίας χτες στη Βουλή ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Κρεμαστινός είπε χαρακτηριστικά «αυτό θα το δούμε. Δεν το αμφισβητώ, αν το είπε, αλλά δεν είναι ωραίο σε ένα κόμμα οι συνιστώσες του να ψηφίζουν διαφορετικά σε βασικά θέματα».

Εάν τελικά υπάρξει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που κινηθεί εκτός της γραμμής, το τι θα γίνει «πρέπει να το δει η ΚΟ και κυρίως η πρόεδρος», συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός, «δεν είναι ένα θέμα, θα γίνονται καθ' έξιν, θα προκύψει και κάτι άλλο και κάτι άλλο μετά... Πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκαθάρισε ο κ. Κρεμαστινός, η κυβέρνηση Τσίπρα «εφόσον διαθέτει 151 ψήφους σταθερά ασφαλώς μπορεί» να συνεχίσει ως τον Οκτώβριο.

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Κρεμαστινός θα εναρμονιστεί με την απόφαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Προέδρου.

«Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία των Πρεσπών» διευκρίνιζαν πηγές του ΚΙΝΑΛ για τις δηλώσεις του κ. Κρεμαστινού.