Κρίση στις σχέσεις μεταξύ της υπουργού και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη προκαλεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, που δίνει στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα σε έκτακτες κρίσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κατερίνα Παπακώστα, εμφανίζεται αρνητική στην επίσπευση των κρίσεων – είναι με βάση τον κανονισμό προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2019- καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα γίνει «βουτιά» στην επετηρίδα των αξιωματικών με στόχο να αλλάξουν τελείως τα πρόσωπα που βρίσκονται στις ηγετικές θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το πρωί η κ. Παπακώστα βρίσκονταν σε συσκέψεις με στενούς της συνεργάτες προκειμένου να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της. Ούτως ή άλλως παρά τις φαινομενικά καλές σχέσεις των δυο γυναικών, η κ. Γεροβασίλη είχε κρατήσει για το χαρτοφυλάκιό της, την μερίδα του λέοντος σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπηρεσίες της Αστυνομίας. Αντιδράσεις προκαλεί η επίσπευση των κρίσεων και στους συνδικαλιστές του Σώματος, με τους προέδρους της ΠΟΑΞΙΑ και της ΠΟΑΣΥ να έχουν εκφρασει ήδη δημόσια την αντίθεσή τους.

Την ίδια ώρα και η ΝΔ έχε εκφράσει ενστάσεις καθώς θεωρεί ότι ενόψει πολιτικών εξελίξεων θα επιχειρηθεί να «ελεγχθεί» η ηγεσία του Σώματος. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία των κρίσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο.