Για τις 3 το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη, ανανέωσαν το ραντεβού τους τραπεζίτες και κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσουν επί του τελικού σχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στους Θεσμούς προκάλεσε τις ενστάσεις των τραπεζών που διαφωνούν σε μια σειρά από διατυπώσεις και ζητούν νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σημεία που διευρύνουν την περίμετρο της προστασίας πέρα από τα συμφωνηθέντα όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες μεταβαίνουν σήμερα στο Μαξίμου με κοινό έγγραφο παρατηρήσεων από την Ένωση Τραπεζών ενώ εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί και τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από τη σημερινή συνάντηση θα απουσιάζουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, καθώς και η γενική γραμματέας Χαρούλα Απαλλαγάκη.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος insider.gr, από την πλευρά της η Φρανκφούρτη ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός του νέου νόμου δεν θα επιτρέπει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να «κρυφτούν» σε αυτόν, όπως συνέβη με τον Νόμο Κατσέλη. Ζητούν, επίσης, να υπάρξει πρόνοια για τακτική παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης των προστατευμένων οφειλετών ώστε να μην παρέχεται η προστασία επ' αόριστον.

Ένα από τα κρίσιμα σημεία που παραμένουν ανοιχτά είναι τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στον υφιστάμενο νόμο και κατά πόσο θα μπορούν -ή θα υποχρεωθούν- να μεταπηδήσουν στο νέο καθεστώς προστασίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί την αντίδραση των τραπεζών είναι ο ορίζοντας των 25 ετών που έχει δώσει η κυβέρνηση στην επιδότηση της δόσης, τον οποίο οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν «υπερβολικό», σύμφωνα με πηγές.

Η γενική αίσθηση, πάντως, είναι ότι οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει είναι εν πολλοίς ζήτημα διατύπωσης και αναμένεται να εξαλειφθούν εγκαίρως, ενώ διατεθειμένοι να δώσουν το «πράσινο φως» εμφανίζονται και οι δανειστές. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν, καθώς ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως την ερχόμενη εβδομάδα.