Με τους κυβερνητικούς εταίρους να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την προδιαγεγραμμένη και οριστική τους ρήξη, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ χτυπήσει εκ νέου καμπανάκι κινδύνου για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, με δεδομένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Υπό άλλες προϋποθέσεις, η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ με τη νέα της σύνθεση που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος θα είχε κατά βάση πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα περιέγραφε και τις αλλαγές, στις οποίες προσανατολίζεται να προβεί στον κομματικό οργανισμό. Πλην όμως, τόσο αυτές οι ανακοινώσεις, όσο και οι ανακοινώσεις για τα πρώτα νέα ονόματα στα ψηφοδέλτια του κόμματος μπορούν να περιμένουν, όσο τουλάχιστον στο πολιτικό σκηνικό επικρατεί αυτή η ρευστότητα που καταγράφεται αυτές τις ημέρες. 

«Υπάρχει κυβέρνηση;», διερωτήθηκε χθες χαρακτηριστικά από το βήμα του γαλάζιου briefing η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη. Αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις 16:30 που θα ανέβει στο βήμα της Πολιτικής Επιτροπής-με την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ να έχει προηγηθεί-, θα περιγράψει την κυβέρνηση περίπου ως «κουρελού», με δεδομένο ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αποχαιρετά, ο πρωθυπουργός προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα και την ίδια ώρα το Μαξίμου αναζητά μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πέρα από την πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει κλειδώσει. 

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολιτικά αδιανόητο και εξηγούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ούτε μια ετερόκλητη και ευκαιριακή συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ως προς τους «μετακινούμενους» βουλευτές, ενδιαφέρον είχε, δε, και η χθεσινή αναφορά της Μαρίας Σπυράκη αναφορικά με τα κίνητρα αυτών των βουλευτών που, μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση, «είδαν το φως το αληθινό» και εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, αυτό που δεν είπε ρητά η κ. Σπυράκη, είναι ότι στη ΝΔ βλέπουν με σαφήνεια υπόγειες πολιτικές διαδρομές, με…τερματικό σταθμό τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για αρκετούς βουλευτές που αυτή τη στιγμή είναι είτε σε άλλα κόμματα είτε ανεξάρτητοι. 

Σημειωτέον, στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη ουδόλως τεχνητή θεωρούν την κρίση που εκδηλώνεται στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τουναντίον, εκτιμούν ότι το ρήγμα είναι βαθύ και ο κ. Καμμένος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με ρητό τρόπο να επιδιώξει να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτή, εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ τις επόμενες μέρες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κάλπες είναι μονόδρομος. Άλλωστε, ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι μια τέτοιου είδους κυβέρνηση, μετά τη ρήξη με τους ΑΝΕΛ, ακόμα και αν έχει καταφέρει να βρει μια ευκαιριακή πλειοψηφία, δεν μπορεί να σταθεί επί μακρόν και, κατά βάση, όχι πέρα από τον Μάιο. 

Ο σοβαρότερος προβληματισμός, όμως, των επιτελών της ΝΔ έγκειται σε κάτι που περνά κάτω από τα ραντάρ: όσο συνεχίζεται αυτή η εικόνα της κυβέρνησης και, συνδυαστικά με το γεγονός ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών, η κατάσταση της οικονομίας θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, ιδίως όσο η πρόσβαση στις αγορές δεν αποκαθίσταται, η κατάσταση των τραπεζών είναι επίφοβη και επενδύσεις δεν έρχονται.