Σε σημαντικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, αλλά και στο επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος προέβη η ΝΔ, μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώνοντας έτσι το παζλ των αλλαγών που ξεκίνησαν από χθες με τις ανακοινώσεις των γαλάζιων στελεχών που θα βρεθούν στα εθνικά ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οδού Πειραιώς, η νέα σύνθεση του οργανωτικού σχήματος, περιλαμβάνει 15 γραμματείς και 140 αναπληρωτές τους, το 73% των οποίων δεν έχει αναλάβει ποτέ στο παρελθόν ανάλογη θέση. Επιπλέον, δε, το 20% εξ αυτών δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ενεργό ανάμειξη στα κομματικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τη ΝΔ, τα βιογραφικά τους ανταποκρίνονται πλήρως και στο αίτημα της κοινωνίας να μπουν στα πολιτικά πράγματα πρόσωπα που έχουν γράψει «χιλιόμετρα» στην επαγγελματική τους πορεία και στην κοινωνία των πολιτών. 
 
Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία, γύρω από αυτά τα πρόσωπα, το 95% έχουν πτυχία ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης, το 97% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 42 έτη. Για πρώτη φορά, επίσης, υπάρχει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των περιφερειών της χώρας. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί και η νέα διάρθρωση του οργανωτικού σχήματος, με το 45% των αναπληρωτών γραμματέων να κατοικούν στην περιφέρεια και αναλαμβάνοντας στο εξής την ευθύνη να μεταφέρουν τις κεντρικές πολιτικές του κόμματος στις περιφέρειές τους αλλά και να εμπλουτίσουν παράλληλα το πρόγραμμα της ΝΔ με τα τοπικά ζητήματα του τομέα ευθύνης τους. 

Οι νέες γραμματείες

Ακόμα, όπως εγκαίρως είχε γράψει το Reader.gr, η ΝΔ διευρύνει το αντικείμενο και τη δράση αρκετών εκ των γραμματειών της, ούτως ώστε να προσαρμοστούν απολύτως και στο κυβερνητικό της πρόγραμμα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τρεις γραμματείες είναι αφιερωμένες πλέον αποκλειστικά στο στρατηγικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τη μέση ελληνική οικογένεια που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Πρόκειται για τις γραμματείες «Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων»,  (πρώην γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων), «Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ατόμων με Αναπηρία και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (πρώην γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων) και “Ποιότητας Ζωής“.
 
Σημειωτέον, την τελευταία Γραμματεία αναλαμβάνει από σήμερα η κ. Ξένια Παπασταύρου, μια νέα γυναίκα με πλούσια επαγγελματική πείρα και σημαντική κοινωνική δράση. Η κ. Παπασταύρου είναι επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ενώ το 2011 ίδρυσε την πολύ γνωστή ΜΚΟ «Μπορούμε», με όραμα την ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

Νέες είσοδοι στο γαλάζιο γραμματειακό σχήμα, πέραν της κ. Παπασταύρου, είναι αυτή του «μητσοτακικού» Νάσου Μπαλέρμπα στη γραμματεία Επιστημονικών Φορέων, του αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος είναι γιος του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Άγγελου Μπρατάκου, στη γραμματεία Παραγωγικών Τομέων, του πρώην δημάρχου Βύρωνα και περιφερειακού συμβούλου Αττικής Νίκου Χαρδαλιά στη γραμματεία Αυτοδιοίκησης και του προερχόμενου από το περιβάλλον του Κωστή Χατζηδάκη Νίκου Παγώνη στη γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων. 

Κανονικά στις θέσεις τους παραμένουν στελέχη αιχμής, όπως ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Χρήστος Ταραντίλης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στεργίου, ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, ο Γιώργος Σταμάτης, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Θεόδωρος Κόλλιας, ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Τάκης Σκανδαλάκης και ο Θεόδωρος Σκρέκας.

Φρεσκάρισμα στο επικοινωνιακό επιτελείο

Όπως είχε γράψει ήδη από τη Δευτέρα το Reader.gr, δε, αλλαγές υπάρχουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς σε αυτό προστίθεται ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, από κοινού με τη Σοφία Ζαχαράκη που παραμένει, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου. Ο κ. Μαστρογεωργίου είναι ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος διαθέτει μακρά πείρα στην πολιτική επικοινωνία, έχοντας επί χρόνια και την ευθύνη του γνωστού thinktankΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη παραμένει κανονικά στη θέση της, ενώ τη θέση του υπεύθυνου για τα Περιφερειακά Μ.Μ.Ε αναλαμβάνει στη θέση του κ. Γιώργου Κοντογιάννη που θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία, ο Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος.
 
 Ακολουθεί η νέα σύνθεση των Γραμματέων:
 
Γραμματέας Ποιότητας Ζωής: Ξένια Παπασταύρου
Γραμματέας Κοινωνική Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Γιώργος Σταμάτης
Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: Μαρία Συρεγγέλα
Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας: Χρήστος Ταραντίλης
Γραμματέας Προγράμματος: Γιώργος Στεργίου
Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων: Νάσος Μπαλέρμπας
Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων: Γιάννης Μπρατάκος
Γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού: Τάκης Σκανδαλάκης
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε.: Ιωάννης Σμυρλής
Γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό & Δημόσιο Τομέα: Θεόδωρος Κόλλιας
Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων: Νίκος Παγώνης
Γραμματέας Αγροτικών Φορέων: Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Νίκος Χαρδαλιάς
Γραμματέας Οργανωτικού: Στέλιος Κονταδάκης
Γραμματέας τέως Βουλευτών-Ευρωβουλευτών: Θεόδωρος Σκρέκας